Câinii urâți și alte animale de companie neatractive sunt departe de a fi plăcute din punct de vedere estetic, dar totuși ne topesc inimile. Care este explicația?
Potrivit unui reportaj BBC, în fiecare an, în luna iunie, în Petaluma, California, juriul își aruncă ochii asupra unui șir de boturi strâmbe, dinți încleștați, ochi umflați și mustăți ascuțite pentru a decide câștigătorul concursului „Cel mai urât câine din lume”. Invariabil, concurenții pentru această onoare îndoielnică topesc inimile iubitorilor de animale din întreaga lume. Fotografiile neplăcute ale animalelor de companie sunt, de asemenea, o componentă obișnuită a conținutului viral de pe internet.
Așadar, de ce găsim animalele urâte atât de atrăgătoare? Și ce face ca toate aceste creaturi cu aspect ciudat să fie atât de drăguțe?
Evoluția joacă un rol important, se pare. Potrivit zoologului austriac Konrad Lorenz, atracția oamenilor pentru trăsăturile infantile, cum ar fi ochii mari, capetele mari și corpurile moi, este o adaptare evolutivă care contribuie la asigurarea că adulții au grijă de progeniturile lor, garantând astfel supraviețuirea speciei. Aceste caracteristici infantile au fost denumite „schema copilului” de către Lorenz în 1943.
Animalele cu aspect ciudat, cum ar fi peștele blob, câinii din rasa pug, lemurienii aye-aye și câinii din rasa bulldog, împărtășesc toate aceste calități infantile care declanșează un răspuns afectiv în rândul oamenilor și un instinct înnăscut de hrănire și protecție.
Iar aceste caracteristici sporesc „comportamentul protector, atenția și dorința de îngrijire” a unei persoane față de individ și reduc „probabilitatea de agresiune față de un copil”, spune Marta Borgi, cercetător la Istituto Superiore di Sanità din Roma, care a studiat modul în care schema copilului se referă la interacțiunea om-animal.
În cazul oamenilor, ai căror pui „depind complet de îngrijitorii lor pentru subzistență și protecție, un astfel de răspuns are o valoare clară, deoarece contribuie la creșterea șanselor de supraviețuire ale urmașilor”, spune ea.
Un studiu realizat în 2014 de Borgi și alți cercetători a arătat că acest concept de „drăgălășenie” este puternic înrădăcinat și se dezvoltă la o vârstă foarte fragedă, copiii de la vârsta de trei ani manifestând o preferință pentru animalele și oamenii cu ochi mari, nasuri în formă de nasture și fețe rotunde.
„Am arătat că reacția atentă față de trăsăturile faciale infantile la câini și pisici apare foarte devreme în timpul dezvoltării noastre”, spune Borgi.
Cercetătorii au analizat mișcările oculare ale copiilor cu vârste cuprinse între trei și șase ani și au constatat că aceștia erau mai atenți la imaginile cu câini, pisici și oameni care fuseseră modificate digital pentru a le conferi trăsături infantile îmbunătățite. De asemenea, le-au cerut copiilor să evalueze imaginile pe o scară de la unu la cinci, unde unu înseamnă „nu este drăguț” și cinci înseamnă „foarte drăguț”. Copiii au considerat că fețele rotunde cu fruntea înaltă, ochii mari și nasul mic sunt mai drăguțe decât cele cu trăsături mai puțin infantile.
„Am arătat că gradul de schemă facială a bebelușilor la câini și pisici este o trăsătură proeminentă care afectează ‘percepția drăgălășeniei’ la copii”, spune Borgi.
Animalele urâte au adesea și alte valori – unele, cum ar fi peștele balon sau șobolanul-cârtiță golaș, trăiesc în medii extreme la care s-au adaptat în moduri remarcabile. Oamenii de știință sunt dornici să studieze aceste animale pentru a înțelege dacă biologia lor ar putea oferi informații noi care ar putea conduce la tratamente pentru afecțiunile umane, cum ar fi cancerul, bolile de inimă și bolile neurodegenerative.
Cu toate acestea, deși multe creaturi urâte sunt extrem de bine adaptate la viața lor în sălbăticie și pot aduce beneficii enorme ecosistemelor în care trăiesc, de multe ori ele nu primesc la fel de multă atenție ca animalele drăguțe și drăgălașe. Acest lucru poate duce la o prejudecată care face ca multe dintre speciile mai puțin atractive să fie trecute cu vederea în ceea ce privește cercetarea.
Există și alți factori culturali care determină obsesia noastră pentru animalele urâte și drăguțe. „Treaba asta cu cu urâtul drăguț este foarte la modă”, spune Rowena Packer, lector în știința comportamentului și bunăstării animalelor de companie la Royal Veterinary College, Universitatea din Londra, în Regatul Unit. Acest lucru este parțial determinat de social media, cu multe celebrități și influenceri care își prezintă animalele de companie pugs și buldogi francezi pe Instagram, spune ea.
Dar există preocupări serioase legate de bunăstarea animalelor în legătură cu această tendință. Medicii veterinari îndeamnă oamenii să nu aleagă o rasă de câine brahicefalică sau cu fața plată, deoarece aceasta suferă de probleme grave de sănătate. Pugs și buldogii francezi care au fost crescuți selectiv se confruntă cu dificultăți de respirație, infecții repetate ale pielii și boli oculare.
Un studiu din 2022 a concluzionat că pug „nu mai poate fi considerat un câine tipic din punct de vedere al sănătății”, deoarece se confruntă cu probleme de sănătate atât de grave. În Marea Britanie, câinii pug sunt de aproape două ori mai predispuși să sufere de una sau mai multe afecțiuni de sănătate în fiecare an, comparativ cu alte rase.
Există o tendință uriașă ca oamenii să își dorească câini cu pliuri ale pielii foarte exagerate și care să aibă corpuri mici, de buzunar.
În timpul verii, câinii din rasa pug sunt, de asemenea, la risc de insolație, deoarece se luptă să își regleze temperatura corpului. „Dacă vă gândiți la lupi, aceștia au nasuri foarte lungi”, spune Packer. „Ei se bazează pe schimbul de căldură prin pasajul nazal, ceea ce le permite să își regleze eficient temperatura… ei nu transpiră ca noi”. Însă câinii pug au nările foarte mici și căile respiratorii înguste, ceea ce le îngreunează respirația și răcirea corpului atunci când este cald.
Ca urmare, mulți dintre ei scot sunete de sforăit, pe care oamenii le consideră adesea „drăguțe” și o reflectare a personalității câinelui, spune Packer. „Dar acesta este de fapt un semn al obstrucției căilor lor respiratorii”.
În ciuda numeroaselor lor probleme de sănătate, cainii din rasa pug rămân foarte populari. Potrivit Colegiului Regal Veterinar, între 2005-2017, numărul înregistrărilor de pug la Kennel Club, registrul național al câinilor din Regatul Unit, a crescut de cinci ori. American Kennel Club enumeră rasa pug ca fiind a 35-a cea mai populară rasă de câini din 280 de rase înregistrate. Bulldog-ul francez, un alt câine brahicefal, a devenit cel mai popular câine din SUA după numărul de înregistrări pentru prima dată în 2022.
„Există o mulțime de bariere psihologice care îi împiedică pe oameni să accepte problemele de sănătate ale câinilor brahicefalici”, spune Packer. „Oamenilor le place faptul că pug sunt foarte clovni și foarte leneși și nu vor să îi vadă devenind mai moderați prin încrucișarea lor cu alte rase. Sunt îngrijorați că nu vor mai fi acest ‘cartof de canapea’ amuzant, chiar dacă aceasta este, de fapt, întruchiparea bolilor pe care le le dăm.”
Încrucișarea câinilor cu fața turtită cu alte rase este „cu adevărat esențială”, spune ea. „Pe lângă faptul că au fenotipuri extreme ale formei corpului, au, de asemenea, o diversitate genetică foarte scăzută”.
Potrivit BBC, în timp ce trăsăturile ciudate precum ochii umflați și fețele ridate ne pot face să zâmbim, ar trebui să ne revizuim obsesia pentru animalele de companie „urâte și drăguțe”.
Discussion about this post