Rusaliile se numără printre cele mai importante sărbători ale verii. Pogorârea Sfântului Duh se celebrează în fiecare an la 50 de zile de la Învierea Domnului. Rusaliile pică anual în ziua de duminică. Este sărbătoarea cunoscută și sub denumirea de Duminica Mare sau Cincizecime.
În această zi, credincioșii respectă o serie de tradiții și obiceiuri pentru a le merge bine tot anul.
Sărbătoarea Rusaliilor este una dintre cele mai vechi, prăznuită încă din vremea sfinților apostoli. Până la începutul secolului al V-lea, sărbătoarea Cincizecimea era una dublă: a Înălțării Domnului și a Pogorârii Sfântului Duh. Ulterior, sărbătoarea a fost separată și a rămas doar Pogorârea Sfântului Duh. Se spune că atunci când s-au împlinit cincizeci de zile de la Înălțare, s-a auzit un tunet care a străbătut mulțimea adunată până la Ierusalim, iar Duhul Sfânt s-a văzut în chip de limbi de foc pogorând peste cei doisprezece apostoli.
Apostolii au început să vorbească în limbile tuturor neamurilor și să se înțeleagă între ei, iar atunci Apostolul Petru a vorbit în mijlocul mulțimii și 3.000 de oameni s-au convertit la creștinism.
Se crede că Cincizecimea este sărbătoarea întemeierii Bisericii Creștine, deoarece cei peste 3.000 de oameni au format prima comunitate creștină din Ierusalim. Rusaliile, sau sărbătoarea trandafirilor din lumea romană, este sărbătoarea consacrată cultului morților. De aici, creștinii au preluat obiceiul roman și au făcut din sâmbăta dinaintea Rusaliilor una dintre cele mai importante zile de pomenire a morților.
Deși această sărbătoare este extrem de importantă pentru români, puțini știu că există câteva nume care se sărbătoresc de Rusalii. Acestea sunt Roxana, Rusalin și Ruxandra.
Discussion about this post