Tomis Maritime Expo, un eveniment dedicat prezentării celor mai noi tehnologii și servicii din industria maritimă are loc, astăzi, la Constanța, organizat în parteneriat cu Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură. Acest eveniment face parte din Maritime Business Week, o săptămână dedicată explorării oportunităților și dezvoltărilor din industria maritimă, reunind lideri de opinie, profesioniști și inovatori în domeniul maritim pentru a discuta, a învăța și a construi viitorul. Maritime Business Week este primul eveniment internațional dedicat industriei maritime din România și se desfășoară în perioada 26-28 iunie.
În timpul Săptămânii Afacerilor Maritime, conferințe și ateliere tematice au loc simultan în aceeași locație, oferind și mai multe oportunități de schimb de cunoștințe și dezvoltare profesională.
La deschiderea oficială au participat Ambasadorul Georgiei în România, Ambasadorul Serbiei în România, Ambasadorul Republicii Elene în România, Ambasadorul Vietnamului în România, Ambasadorul Republicii Coreea în România, Consulul general al Turciei în Constanța, Șeful Sectorului Comercial de la Ambasada Braziliei la București, Șeful biroul economic și comercial al Ambasadei Republicii Elene la București.
Au luat cuvântul pentru a vorbi despre oportunitățile și trenudurile globale din industria maritimă:
- Ruxandra Serescu – Director General CCINA Constanța;
- Mihai Daraban – Președinte CCINA Constanța/ Președinte Camera de Comerț și Industrie a României;
- Vergil Chițac – Primar Municipiul Constanța;
- Dean Trantalis – Primar Fort Lauderdale;
- Mihai Teodorescu – Director General, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța;
- Florin Goidea – Director General, Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile;
- Tamar Beruchasvili – Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Georgiei în România.
Maritime Business Week își propune să aducă împreună lideri de opinie, profesioniști și inovatori din domeniul maritim pentru a discuta, învăța și pentru a construi împreună viitorul. Aflată la cea de-a treia ediție și consolidată pe baza succesului celor două anterioare, Maritime Business Week a crescut, devenind un eveniment desfășurat pe parcursul unei săptămâni întregi.
Târgul reprezintă o platformă unică pentru expozanți pentru a-și prezenta produsele, serviciile și expertiza unui public format din specialiști din industrie, lideri de opinie și persoane interesate de industria maritimă. Prin participarea la acest eveniment, expozanții au posibilitatea de a intra în legătură cu jucători cheie din sectorul maritim, de a stabili parteneriate valoroase și de a explora noi oportunități de afaceri.
Expozantii la Tomis Maritime Expo au oportunitatea unică de a-şi prezenta produsele, serviciile şi soluțiile inovatoare unei audiente formate din profesionişti de top ai industriei maritime. Participarea la acest eveniment oferă acces direct la potentiali parteneri de afaceri, clienţi şi lideri de opinie, facilitând astfel crearea de noi colaborări şi consolidarea poziției pe piaţă.
Printre expozanți se numără:
- 15% – Operatori portuari & Şantiere navale
- 16% – Inginerie, Proiectare & Echipamente navale
- 43% – Transport, Logistică & Servicii Conexe
- 7% – Crewing şi Formare Profesională
- 15% – Asociații profesionale
- 29% – Participare Internaţională
- 5% – Autorităţi portuare
Portul Constanța beneficiază poziționare geografică avantajoasă, fiind situat pe coridorul de transport pan- european Rin-Dunăre. Portul Constanţa are un rol major în cadrul rețelei europene de transport intermodal, fiind favorabil localizat la intersecţia rutelor comerciale care leagă pieţele țărilor fără ieşire la mare din Europa Centrală și de Est cu regiunea Transcaucaz, Asia Centrală şi Extremul Orient.
Portul Constanţa este atât port maritim, cât şi port fluvial. Facilitățile oferite de Portul Constanţa permit acostarea oricărui tip de navă fluvială.
Legătura Portului Constanța cu Dunărea se realizează prin Canalul Dunăre – Marea Neagră şi reprezintă unul dintre principalele avantaje ale Portului Constanța. Datorită costurilor reduse şi volumelor importante de marfuri care pot fi transportate, Dunărea este unul dintre cele mai avantajoase moduri de transport, reprezentând o alternativă eficientă la transportul rutier şi feroviar congestionat din Europa.