Luna lui Cuptor aduce temperaturi ridicate în toată țara. Meteorologii au emis un cod galben de caniculă care cuprinde mai bine de jumătate din suprafața teritoriului. Nici la malul mării nu scăpăm de zilele de foc. În ultimele zile, apelurile la 112 au început să apară și să anunțe cazuri de insolație și chiar leșin.
,,În ultimele zile au solicitat îngrijiri medicale 8 persoane, acestea prezentau stări de leșin. Pacienților li s-a făcut rău în stradă. De asemenea, a crescut numărul cazurilor de pacienți care prezintă simptome digestive. Recomandăm în special vârstnicilor și persoanelor vulnerabile să evite să iasă din casă la orele amiezii, să se hidrateze corespunzător și să poarte îmbrăcăminte adecvată” a spus dr. Claudia Tatarici, purtător de cuvânt SAJ Constanța.
Cu toate acestea, mulți nu înțeleg la ce pericol se expun dacă ies din case la temperaturi ridicate.
,,Ce să facem, dacă am treabă nu pot să îl las singur. Punem pălăriuța și ieșim și pe caniculă! ” a spus mama unui nou născut.
Unii vârstnici se adăpostesc la umbră, în parcuri. Căldura mare nu îi sperie, mai ales dacă la ei în cartier încă există o oază de răcoare.
,,În parc e bine, în casă este și mai cald. avem apă, pălărie, stăm la aer”, a spus un bărbat aflat în parc la ora 11.
Meteorologii anunţă caniculă și zilele următoare în cea mai mare parte a ţării, temperaturile urmând să ajungă la 39 de grade în regiunile sudice precum și în partea continentală a Dobrogei. Valul de căldură va continua treptat să se extindă şi să se intensifice în toată ţara.
Și nopțile vor fi tropicale pentru că minimele vor fi destul de ridicate, valorile termice vor depăși 22 de grade Celsius.
Pentru protejarea stării de sănătate pe timp de caniculă, reprezentanţii Serviciului Protecţie Civilă vă recomandă:
- Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 și 18.00;
- Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu maximum 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
- Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius;
- Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
- Beţi zilnic între 1,5 și 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute;
- Nu consumaţi alcool, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
- Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
- Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc).
- Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;
- Păstraţi contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoştinţele care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.
Și proprietarii de animale au obligația ca, în zilele caniculare, să ia măsuri pentru asigurarea protejării lor și evitarea apariției stresului termic – atrage atenția Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară.
Astfel, proprietarii de animale trebuie să le asigure un adăpost corespunzător și o cantitate suficientă de apă proaspătă și hrană, iar animalele folosite pentru tracțiune sau alte activități de povară nu vor fi exploatate în miezul zilei, dacă temperatura la umbră depășește 25°C.
În privința animalelor de companie, cum ar fi câinii, pisicile sau iepurii, ANSVSA îi atenționează pe proprietari că, în cazul în care acestea sunt ținute afară, este important să se asigure o sursă de apă potabilă, precum și un adăpost umbrit împotriva razelor solare.
Discussion about this post