Repetiţia este mama învăţăturii! Se conving de asta zi de zi cadeții aflați la bordul navei Școală Mircea, care încearcă să descifreze în acest marș de instrucție taina nodurilor marinărești, dar și sunetul sifleii. Pentru cei mai mulți este pentru prima dată când pun mâna pe o bucată de saulă, dar până la sfârșitul marșului vor învăța să facă nu mai puțin de 15 noduri marinărești, dar să folosească așa cum trebuie și sifleea. Cum se descurcă tinerii până în acest moment, vedem în materialul următor.
Cu multă răbdare, atenție la detalii și repetiție, instructorul îi arată tânărului cadet, pas cu pas, cum se realizează un nod marinăresc. Pentru cadeţii aflați în marșul de instrucție la bordul navei Școală Mircea, „taina” nodurilor marinăreşti este mai greu de „desfăcut” căci mulți au pus pentru prima dată mâna pe o bucată de saulă, dar până la sfârşitul marşului vor învăţa să facă nu mai puţin de 15 noduri marinăreşti. Unele par complicate sau chiar imposibile la prima vedere, chiar şi numele sunt provocatoare: „la trei cazici”, „nod de scaun”, „de maimuţă”, „diamant”, dar repetiţia este mama învăţăturii iar în următoarele zile cadeții se vor plimba peste tot pe navă cu bucata de saulă în mână, făcând şi desfăcând noduri până vor şti să le facă cu ochii închişi, transmit instructorii. Atelierele de noduri marinărești sunt parte a examenului de practică marinărească. Cu toate progresele tehnice realizate în construcţia navală, nodurile continuă să fie foarte utilizate pe ambarcaţiuni. Ne-au fascinat întotdeauna nodurile marinăreşti: cum dintr-o simplă frânghie se poate face nod care să ţină legată de catarg cea mai aspră velă. Sunt cunoscute peste 40 de tipuri de noduri, dintre care 15 – 20 sunt noduri uzuale. Un nod, spun specialiştii, trebuie să se facă uşor, să ţină bine, să se desfacă la fel de uşor şi să fie aspectuos. Tot în acest mars, cadeții au luat primul contact cu sifleea, au aflat ce este și cum se utilizează.
Sifleea este un fluier special, utilizat la bordul navelor pentru a transmite semnale privind diferite activități și pentru darea onorului ofițerilor sau altor persoane oficiale. Semnalele acustice date cu sifleea au diferite tonalități în funcție de intensitatea trilului și de modularea aerului care intră în geamandură cu degetele. Se produc în acest fel sunete lungi sau scurte uniforme, sunete care cresc sau descresc în intensitate, scurte sau lungi, triluri sau sunete tremurate.
„Studenții se descurcă extraordinar, prind repde au ureche muzicală. Cred că este mult mai bine”, a precizat Cătălin Bunea – instructor.
Nava-școală „Mircea” a plecat pe 26 iunie, din portul militar Constanța, în marșul internațional de instrucție din acest an al studenților Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”. Pe parcursul celor peste 40 de zile de marș, velierul va parcurge aproximativ 3.400 de mile marine și va acosta în porturile Pireu, Livorno, Toulon, Palermo și Bodrum. La bordul navei simbol a Forțelor Navale Române se vor pregăti 86 de studenți din anul al II-lea de la Academia Năvală, precum și opt studenți străini de la academii partenere din Bulgaria, Letonia, Polonia, Spania și Turcia. În cele peste opt decenii de existenţă, nava-şcoală Mircea a fost în peste 45 de marşuri de practică în Marea Neagră, Marea Mediterană şi Oceanul Atlantic.
Discussion about this post