Postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut și sub numele de Postul Sfintei Marii sau Sântamariei, este unul de două săptămâni, ținut de creștinii ortodocși și greco-catolici în perioada 1-15 august, dedicat pregătirii spirituale pentru sărbătoarea Schimbării la Față, din 6 august, dar și pentru Adormirii Maicii Domnului, care are loc pe 15 august. De regulă, postul Adormirii Maicii Domnului începe pe 1 august, fiind precedat de Lăsata Secului, ultima zi în care se mai poate mânca “de dulce”.
În 2024, Lăsata Secului ar fi căzut pe 31 iulie, într-o zi de miercuri, în care de obicei se postește. Din acest motiv, postul Adormirii Maicii Domnului începe cu o zi mai devreme și va dura, aşadar, până pe 14 august.
Potrivit crestinortodox.ro, în postul Adormirii Maicii Domnului, lunea, miercurea, și vinerea, până în jurul orei 15, nu se consumă niciun fel de aliment. După ora 15, credincioșii au voie să mănânce doar hrană uscată.
Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și vin. De sărbătoarea Schimbarea la Față este dezlegare la pește.
Mai presus de orice fel de post, este importantă înfrânarea de la fapte rele, iertarea, împăcarea şi iubirea. Este interzis ca în timpul Postului Adormirii Maicii Domnului să se facă nunţi şi botezuri.
Mai mult decât atât, în zilele din postul Adormirii Maicii Domnului, petrecerile sunt considerate a fi nepotrivite, iar fumatul este strict interzis.
În unele regiuni, există obiceiul de a face pomeni pentru cei adormiți în postul Adormirii Maicii Domnului, cu precădere în zilele de sâmbătă.
Postul Adormirii Maicii Domnului este un timp de reflecție, rugăciune și purificare, pregătind sufletele credincioșilor pentru una dintre cele mai importante sărbători ale creștinismului.
Discussion about this post