Constanța, orașul care a dat singurul medaliat olimpic până la David Popovici, pe Răzvan Florea, nu are niciun bazin de înot în care sportivii să poată face performanță. Cel aflat în aer liber, în fosta bază sportivă Badea Cârțan, este o pârloagă și, dacă nu ești atent, nici măcar nu îți dai seama că acolo a fost vreodată un bazin. Iar la Medgidia, primul bazin olimpic din țară recunoscut pe plan internațional este și el o paragină. Pereţii sunt dărâmaţi, fierul a fost furat şi geamurile sparte. În bazinul olimpic, mai înoată doar gunoaiele.
La Jocurile Olimpice de vară din 2004 de la Atena, Răzvan a cucerit medalia de bronz la proba de 200m spate, stabilind și 2 noi recorduri naționale. După ce s-a retras din activitate, Răzvan a devenit antrenor la propriul bazin și singurul din oraș, în care sportivii care își doresc performanțe se pot pregăti la standardele cerute de forurile internaționale.
„Pe lângă performanțele mele, noi am reușit să aducem și alte rezultate notabile. Am avut rezultate, avem la juniori, dar da, lipsește un bazin olimpic de foarte mult timp. Trăim cu speranța că vom avea în viitorul apropiat. În România e nevoie, nu sunt foarte multe, poate autoritățile vor deschide ochii și vor investi mai mult pentru înot” , a declarat Răzvan Florea, medaliat cu bronz la JO Atena 2004.
Din păcate, astfel de bazine pot fi numărate pe degete în județul Constanța. Sunt însă private și nici unul nu este olimpic. În orașul de la malul mării a existat pe vremuri un bazin în aer liber, suficient de mare, însă a fost lăsat în paragină, iar acum e o ruină. Acum, fostul bazin de înot este un adevărat focar de infecție.
„Acum vreo 20 de ani, a început să nu mai fie îngrijit și de atunci nimic, în paragină complet. Era o piscină mare… Se putea face performanță”, povestește un localnic.
„Copiii, veneau nepoții făceau baie…A fost dărâmat, se fură…au acoperit cu pământul tot tot…acum sunt șerpi, pământ…și sunt șerpi. Dacă mai stăm, o să îi vedeți …”, a mai spus un localnic.
Și la Medgidia, timpul parcă a stat în loc. Finalizată în 1982, baza avea un stadion cu peste 32 de mii de locuri, un hotel, un patinoar, o sală de fitness, terenuri de tenis şi de handbal. Dar şi un bazin olimpic – primul din ţară recunoscut la nivel internaţional. De la revoluție, însă, a început declinul, care continuă și în prezent.
„Bazinul a fost inaugurat în ’82, ca fiind primul bazin olimpic. A funcționat până în ’94, s-a defectat instalația de încălzire și a fost băgat în conservare. acum imaginea este dezolantă. Singura imagine dezolantă o reprezintă acest bazin și despre care pot să vă spun că din 2020, s-au făcut demersuri de autorități”, a declarat Marian Manolescu, organizator evenimente sportive.
Și pentru bazinul de la Constanța, dar și pentru cel de la Medgidia, soluții ar fi. Un plan de reorganizare ar putea veni de la Federaţia Romană de Nataţie. Predarea către CNI și realizarea de bazine olimpice de înot, de 50 m lungime, care să găzduiască competiții internaționale. Totul a rămas doar la nivel de dorință, însă niciodată nu s-a mai materializat nimic.
Discussion about this post