Situat pe malul pitoresc al Mării Negre, Castelul Reginei Maria din Balcic este un loc de o frumusețe rară și o eleganță atemporală. Regina avea o legătură specială cu acest loc și pentru ea, castelul, a reprezentat un refugiu regal, o construcție pe care și-a pus amprenta și de-a lungul timpul a transformat-o într-o oază de liniște și frumusețe.
Construit în stilul eclectic, castelul îmbină elemente arhitecturale tradiționale românești cu influențe orientale și mediteraneene, reflectând personalitatea complexă și gusturile rafinate ale Reginei Maria.
Castelul Reginei Maria este principalul obiectiv turistic al orașului Balcic, pe care trebuie să-l vedeți dacă ajungeți în acest loc. Desigur, acesta se întinde pe o imensă suprafață și veți avea nevoie timp sufiecient pentru a face o plimbare în istorie și pentru a vă bucura pe deplin de frumusețile grădinilor și rafinamentul întregului loc.
Clădit pe malul mării Negre, castelul cuprinde o grădină botanică fermecătoare, o pivniță, o chilie mănăstirească, un izvor de apă, mai multe vile rezidențiale și diverse alte clădiri. Vila Gutman, Vila Izbânda, Vila Moara, Vila Prințului Nikolai, Templul apei, Fântâna de argint, Izvorul Sfânt, Aleea vinului sunt doar câteva din atracțiile pe care le vei admira.
„Balcicul a fost întoarcerea mea la mare, întoarcerea la întâia mea dragoste” (Regina Maria)
Castelul Reginei Maria din Balcic este cunoscut drept adevăratul loc de suflet al Reginei, pe care l-a descoperit la începutul anilor 1920 și pe care l-a transformat, după propriul gust, într-o reședința de vară, adevarată oază de liniște a familiei regale.
Regina Maria a fost o adevărată creatoare, ce a compus multe opere de artă, de la picturi și poezii la povești pentru copii și proză, iar după proiectele sale au fost fabricate multe piese de mobilier și îmbrăcaminte.
La început ea a amenajat diferite încăperi în palatele regale din România, ulterior ajungând să decoreze și „case de vis” cum le numește ea. Una dintre aceste case este chiar Castelul ei de vis de la Balcic, cu camere decorate cu mobilier elegant, obiecte de artă și suveniruri personale ale sale. Fiecare detaliu reflectă dragostea reginei pentru frumos și dorința ei de a crea un refugiu de pace și inspirație.
Privind sus, spre Labirint, se observă crucea din piatră aleasă de Regină pentru mormântul ei. Acolo, undeva între mare, vila „Cuibul liniștit”, Labirint și crucea pentru mormânt dăinuie de zeci de ani, unul dintre secretele înglobate de Castel, ce oferă acestei construcții o mai mare însemnătate.
Când Regina Maria a murit, în 1938, prin testamentul ei a lăsat o scrisoare în care menționează une dintre merile ei dorințe, pe care în trecut o împărtășise cu familia sa , aceea ca inima ei să nu fie îngropată la la Curtea de Argeș, unde se află îngropați membrii casei regale. Ea dorește ca inima să îi fie scoasă din trup și să fie depusă la micuța capelă, pe care a construit-o pe malul Mării Negre. Toată viața ei, Regina Maria și-a numit poporul român „oamenii ei”, și tocmai de aceea, a dorit să rămână în mijlocul poporului și după moartea sa.
În prezent, se află la Bucureşti, în tezaurul Muzeului Naţional de Istorie a României.
Grădinile luxuriante care înconjoară castelul sunt adevărate opere de artă peisagistică, cu alei umbroase, fântâni arteziene și o varietate impresionantă de plante exotice. Fiecare colț al grădinii pare să spună o poveste, invitând vizitatorii să se piardă în frumusețea naturală și să descopere liniștea interioară.
Doar grădina cu cactuși măsoara 1.000 de metri pătrati și este a doua ca mărime din Europa, după cea din Monaco.
Castelul Reginei Maria nu este doar un monument istoric, ci și un simbol al legăturii profunde dintre regină și acest colț de paradis. Vizitatorii sunt invitați să pășească în lumea ei, să exploreze frumusețea și misterul acestui loc unic și să se lase purtați de farmecul său atemporal.
Discussion about this post