Înainte să începem să citim împreună acest articol, vă spun ce nu o să vedeți! Am evitat să punem fotografii în care să arătăm fix locațiile unde nu este nici măcar un client la masă, asta pentru a nu afecta și mai tare afacerile antreprenorilor. Am lucrat în alimentație publică, în trecut, și știu că atunci când un om află că în locația X nu vin clienți, nu se mai duce nici el, chiar dacă pur și simplu, restaurantul respectiv are o mâncare foarte gustoasă, dar e la început de drum și nepromovat. Astfel, ca să nu le fac rău, vă voi vorbi despre zonele cu problemă și voi prezenta câteva imagini strânse, de susținere, doar ca să înțelegem situația.
Ok, o luăm la pas împreună din centru, din dreptul Plajei Modern și dăm de priveliștea asta:
Aici are loc Neversea, an de an, la început de iulie, iar frumusețea dată de mare și de verdele falezei, de acei copaci frumoși îți schimbă imediat starea. Pur și simplu îți vine să privești ore întregi aceste imagini, asta dacă nu ți-ai luat pantalonii scurți de baie de acasă, pentru că merită și să cobori. Noi însă nu ne udăm azi, ci mergem mai departe. Ajungem fix în centru unde găsim un bar-restaurant gol complet. Ospătarii, săracii cred că sunt undeva înăuntru, la umbră, calculând ce nu vor câștiga. Și noi ne punem pe ecuații și calcule, ca să începem să înțelegem de ce nu merge treaba.
Coborâm spre Biserica Greacă și găsim un alt restaurant cu specific pescăresc, deschis relativ recent și închis și mai recent. Pe geamul lui vedem anunțul „De închiriat, spațiu comercial!”. Asta ne arată că patronul locației nici nu se mai gândește că cineva va deschide acolo alt restaurant, ci poate un magazin, dar și aici sunt probleme.
În centrul vechi, în Piața Ovidiu sunt oameni și ziua și seara, acum, vara, căci iarna e destul de „rece” treaba și aici, la capitolul încasări.
Sigur, sunt niște localuri care fac profituri și atunci, dar nu vorbim despre un centru vechi precum cel din București. Bineînțeles, comparația nu prea își are locul și o oprim, pentru că vorbim despre alte puteri de cumpărare acolo.
Bun, facem un salt și ne întoarcem pe pietonala Ștefan cel Mare. Unele localuri fac bani, iar altele stau cu mesele goale precum buzunarele antreprenorilor. Și aici avem nevoie de promovare.
De ce se întâmplă toate aceste lucruri? Știu că mulți dintre dumneavoastră, cei care ați ajuns la acest rând puteți să răspundeți mult mai bine decât o fac eu. Sunteți constănțeni și cunoașteți bine situația orașului. Da, vorbim din nou despre aceeași problemă legată de salarii. Pur și simplu, nu avem destul de mulți oameni în clasa medie a veniturilor sau peste medie, ca să-și permită să iasă în oraș, în mod frecvent.
Haideți să facem împreună un calcul simplu, pentru un bărbat din Constanța! Bun, să zicem că într-un caz fericit, dar fericit are 3.000 de lei pe lună. Păi, hai să stabilim că stă la garsonieră și a găsit una la 1.200 de lei, bun! Îi mai vin utilitățile, băgăm aici și cablul, telefoane, etc și ducem la un rotund 1.500 de lei. Ok, deci omul nostru a rămas cu 1.500 de lei. Poate sunt eu nebun, dar zic că făcând economii, atenție, economii, tot dă 1.000 de lei la piață, dar asta așa doar dacă gătește el, dacă e bun prieten cu oala și cratița. Deci, a ajuns băiatul la 2.500 de lei dați afară deja. Mai bagă combustibil dacă ai mașină sau plătește abonament la autobuz, mai ia niște produse de curățenie, câte ceva și s-au făcut 3.000 de lei. Omul nostru cheltuie acest salariu considerat bun în Constanța înainte să-l ia pe următorul. Acum, la restaurantele despre care vorbeam, cu ce bani să meargă? Să facă împrumut, să ce? Haideți să ne gândim că acest băiat are și el o iubită. O duce în parc, pe plajă și cam atât.
Vreți să facem calculul acum, pentru o familie? Eu zic să nu punem punct cu lacrimi!
Dincolo de problema veniturilor mici ale potențialilor clienți, patronii de terase mai au o situație legată de niște mega-chirii pe care trebuie să le plătească celor care dețin spațiile și de aici ridică prețurile până la nori și așa nici nu le vin oameni. Cât despre promovarea localurilor, am rămas tot praf.
Nu o să dăm noi sfaturi pe final, ca să nu ne prezentăm mai deștepți decât suntem. Lăsăm aici autoritatea locală și mediul de afaceri, așa cum e el, din Constanța să vină cu idei aplicabile, nu sfaturi cu exprimări pompoase. Altfel, o să avem mai multe localuri închise, decât deschise. Deci, dragi constănțeni, să învățați să gătiți dacă nu știți deja!
Discussion about this post