Dacă ai petrecut timp pe rețelele sociale recent, cu siguranță ai observat imagini spectaculoase de tip „înainte și după”, care demonstrează beneficiile masajului de drenaj limfatic. Potrivit experților în sănătate și înfrumusețare de la celebra publicație Vogue, această procedură, care implică mișcări blânde de-a lungul canalelor limfatice, este cunoscută pentru capacitatea sa de a elimina fluidele și toxinele din organism, îmbunătățind circulația, întărind sistemul imunitar și accelerând metabolismul. De asemenea, ajută la reducerea balonării și oferă un aspect mai suplu corpului.
Ce este drenajul limfatic?
Experții menționează două tipuri de drenaj limfatic: manual și brazilian. Primul este utilizat frecvent în scopuri medicale, cum ar fi îngrijirea post-operatorie sau tratarea limfedemului. Drenajul limfatic brazilian, însă, este axat mai mult pe estetică, vizând reducerea rapidă a retenției de apă pentru modelarea corpului.
Tina Spranz, o terapeută de masaj din Hamburg, oferă ambele tipuri de drenaj limfatic în cadrul practicii sale Aesthetics Care. Ea subliniază că drenajul limfatic este o măsură complementară eficientă pentru sănătate, care poate fi realizată și acasă.
„Este important să se activeze marile acumulări de noduri limfatice, de preferat cu un tip de prindere prin pompare,” explică ea.
Prin această tehnică, canalele limfatice pot fi ușor masate în direcția naturală a fluxului limfatic. Acest proces poate fi aplicat pe întregul corp și pe față, folosind uleiuri de corp pentru a evita întinderea pielii.
De ce este necesară stimularea sistemului limfatic?
Pe lângă sânge, prin corpul nostru mai circulă și un alt fluid: limfa. Această limfă este curățată și filtrată în aproximativ 600 de noduri limfatice din sistemul nostru, protejându-ne organismul de bacterii, viruși și deșeuri. Sistemul limfatic joacă un rol crucial pentru sănătatea noastră generală. Dacă acest sistem nu funcționează corect, fluidele se pot acumula în corp, de obicei în picioare și brațe, ceea ce poate duce la diverse probleme de sănătate.
Spre deosebire de sânge, limfa nu are un puls propriu pentru a se deplasa prin corp. Funcționarea corectă a sistemului limfatic depinde de mișcare, fie prin manipulare blândă în timpul drenajului limfatic, fie prin exerciții fizice.
Periajul uscat: Eficient pentru drenajul limfatic?
Pe TikTok, o tendință recentă promovează utilizarea periajului uscat, în combinație cu ulei de ricin, pentru drenajul limfatic. Dar funcționează cu adevărat? Tina Spranz, terapeută de masaj, afirmă că obține cele mai bune rezultate folosindu-și mâinile, dar sugerează că periajul uscat poate fi un instrument util pentru activarea sistemului limfatic acasă.
„Utilizarea periajului uscat poate avea un efect pozitiv asupra sistemului limfatic, cu condiția să nu existe alte afecțiuni secundare,” explică Spranz. „În primul rând, periajul crește circulația sângelui, ceea ce poate stimula și sistemul limfatic. Periajul uscat poate fi un complement eficient la drenajul limfatic manual sau brazilian”, mai spune ea.
În plus față de beneficiile pentru sistemul limfatic, periajul uscat are și un efect exfoliant și stimulează circulația sângelui, devenind astfel un instrument versatil pentru îngrijirea pielii.
Deși periajul uscat este adesea combinat cu ulei de ricin pentru a stimula drenajul limfatic, efectele reale asupra activității limfatice sunt limitate. Potrivit terapeutei Tina Spranz, impactul principal provine din aplicarea manuală a uleiului, care exercită presiune asupra pielii: „Aplicarea manuală a uleiului are cel mai mare efect,” explică Spranz, subliniind că presiunea creată asupra pielii în timpul aplicării este cea care contează cel mai mult. În plus, în cadrul practicii sale, se acordă o atenție deosebită utilizării unor uleiuri non-comedogenice, care nu blochează porii.
Pe lângă aceste beneficii, uleiurile pot oferi și efecte antiinflamatorii, sprijinind regenerarea celulară și lăsând pielea moale și catifelată.
Cât de des trebuie făcut
Pentru a menține cât mai mult timp beneficiile drenajului limfatic și a-i maximiza efectele, este recomandat să combini tratamentele profesionale cu masaje auto-administrate frecvente. Tina Spranz sugerează că este esențial să creezi o regularitate în aplicarea tratamentelor, atât în cadrul sesiunilor profesionale, cât și cu măsuri suplimentare acasă: „Este important să existe o regularitate a aplicărilor, atât în drenajul limfatic profesional, cât și cu măsurile suplimentare acasă,” explică ea.
Pentru început, Spranz recomandă clienților să înceapă cu mai multe tratamente pe săptămână, între una și două sesiuni. Totodată, terapeuta subliniază importanța consumului adecvat de lichide, exercițiilor fizice și menținerii unui stil de viață sănătos între tratamente. Periajul uscat sau băile alternante cald-rece pentru stimularea circulației sângelui și limfei pot fi efectuate zilnic, dacă ești sănătos.
Drenajul limfatic pentru față
În ceea ce privește fața, masaje limfatice impresionante sunt frecvent întâlnite și pe TikTok. „Mulți dintre pacienții mei folosesc instrumente Gua Sha pentru față, dar mișcările cu mâinile sunt la fel de eficiente – personal prefer această metodă,” explică Spranz. „O aplicare zilnică de zece minute are un impact semnificativ și îmbunătățește sistemul limfatic. Fața poate fi tratată foarte bine acasă.”
În general, Spranz subliniază că toate tipurile de masaj de drenaj limfatic pot și ar trebui să fie realizate acasă. „Activarea sistemului limfatic acasă poate avea un efect foarte pozitiv, mai ales când este făcută în plus față de tratamentele manuale efectuate de personal specializat.” Totuși, ea menționează că tratamentele acasă nu sunt suficiente în toate cazurile. „Zonele corpului, cum ar fi picioarele, sunt supuse unei mai mari presiuni din cauza gravitației. În cazul picioarelor persistent grele sau dureroase, este esențial să ai un tratament suplimentar efectuat de un terapeut,” adaugă ea.
Timpul contează: Când să faci drenajul limfatic
Tina Spranz subliniază importanța momentului în care efectuezi drenajul limfatic. Fața ar trebui să fie tratată dimineața, deoarece aceasta tinde să fie mai umflată după noapte din cauza poziției culcate: „Fața trebuie tratată dimineața, pentru că este mai umflată în această perioadă a zilei din cauza poziției de somn,” explică Spranz. Pe de altă parte, picioarele sunt mai bine masate seara, după ce efectul gravitației și al statului în picioare pe parcursul zilei și-au făcut simțite efectele. „Cu toate acestea, drenajul limfatic poate fi realizat și în mijlocul zilei, ceea ce încă are un efect bun asupra sistemului limfatic,” adaugă ea.
Factori suplimentari pentru stimularea sistemului limfatic
Pe lângă programul regulat de masaj, alte obiceiuri pot stimula sistemul limfatic. Exercițiile fizice regulate, consumul adecvat de apă, o dietă sănătoasă și echilibrată și evitarea alimentelor procesate au un impact pozitiv asupra sistemului limfatic. „Asigură-te că iei în considerare toți acești factori și nu ezita să faci periajul uscat zilnic,” recomandă Spranz. Aceste practici pot contribui la menținerea unei sănătăți optime și la maximizarea beneficiilor drenajului limfatic.
Discussion about this post