După ce a trăit exact jumătate din viața sa sub un pod din Lagos, cel mai mare oraș din Nigeria, Liya’u Sa’adu se consideră „gardianul” multor altor persoane fără adăpost care i s-au alăturat acolo, arată un reportaj al jurnaliștilor de la BBC.
Mai mult de 60 de bărbați locuiesc acum în comunitatea strânsă în aer liber – cu podul Obalende aglomerat și zgomotos deasupra lor – deoarece închirierea chiar și a unei barăci s-a dovedit inaccesibilă pentru ei.
Sa’adu îi sfătuiește pe noii veniți – adesea tineri veniți din orașe și sate îndepărtate – cum să fie înțelepți pe stradă, în Lagos, un oraș cu ritm rapid, unde este ușor să cazi pradă criminalității și drogurilor.
„Am 60 de ani și sunt tineri care au venit aici acum câteva luni sau acum câțiva ani. Consider că este responsabilitatea mea să îi ghidez”, a declarat nigerianul Liya’u Sa’adu, pentru BBC.
„Este atât de ușor să pierzi urma aici în Lagos, mai ales pentru tineri, pentru că nu există o familie care să le urmărească pașii”, a mai spus el.
Ca majoritatea celor care locuiesc sub pod, el vorbește hausa, cea mai răspândită limbă din nordul Nigeriei.
A sosit aici din orășelul Zurmi din nord-vestul statului Zamfara în 1994 – dar toți cei cu care s-a împrietenit atunci fie au murit, fie s-au întors în orașele sau satele lor natale.
Tukur Garba, care a început să locuiască sub pod în urmă cu cinci ani, spune că sfaturile dlui Sa’adu au fost de neprețuit și că acesta impune un respect enorm din partea celor care sosesc pentru a-și încerca norocul în centrul economic al Nigeriei.
Bărbatul, în vârstă de 31 de ani, provine din statul Katsina, situat în nordul îndepărtat, la o distanță de aproximativ 1.000 km.
„Este ca fratele nostru mai mare, pentru că este aici de mult timp. Avem nevoie de cuvinte înțelepte de la el, pentru că este ușor să intri în belele în Lagos”, spune el.
Zona a fost acum supranumită „Karkashin Gada”, care, în limba hausa, înseamnă „Sub pod”.
„Oamenii care vin aici cunosc pe cineva care stă deja aici sau au un contact care le-a spus despre Karkashin Gada. Când am venit eu aici, erau mai puțin de 10 persoane”, explică Sa’adu.
Adamu Sahara, care locuiește într-un apartament din apropierea Karkashin Gada de mai bine de 30 de ani, spune că numărul persoanelor fără adăpost este în creștere în Lagos.
„Insecuritatea, inclusiv o insurgență a grupurilor jihadiste și eșecul economiei au făcut ca o mulțime de oameni să fugă din nordul Nigeriei”, spune Adamu Sahara.
„Liderii nigerieni trebuie să fie conștienți de ceea ce se întâmplă pentru a putea rezolva problema, deoarece nicio ființă umană nu ar trebui să doarmă sub un pod”, a completat el.
Cel mai longeviv locuitor din Karkashin Gada nu intenționează să se întoarcă în Zamfara, deoarece oportunitățile economice de acolo rămân sumbre, iar răpirile și banditismul sunt în creștere.
Toate acestea i-au forțat pe mulți oameni să își abandoneze afacerile și fermele, deoarece riscă să fie luați ostatici de bandele care cer răscumpărare.
Pentru a-și face viața cât mai confortabilă, Sa’adu a achiziționat o saltea, câteva așternuturi, un dulap din lemn și o plasă de țânțari. A pus salteaua deasupra dulapului și doarme acolo.
Sa’adu este unul dintre cei mai înstăriți, deoarece unii dintre ceilalți bărbați care locuiesc acolo nu au mobilă și împart saltele de dormit pe care le întind pe podea.
Din fericire, riscul de furt este minim, pentru că unii „rezidenți” din Karkashin Gada sunt de obicei prin preajmă, fie că lucrează, fie că se bucură de timpul liber.
Toți folosesc baia și toaleta publică din apropiere, care costă 100 de naira (0,06 $) pe vizită.
Gătitul – sau aprinderea focului, chiar și iarna – se întâmplă rar în Karkashin Gada, pentru că majoritatea locuitorilor săi cumpără mâncare de la comercianții care vând mâncăruri populare pentru nordici.
„Acesta este unul dintre locurile din Lagos unde vezi un număr mare de oameni din nordul Nigeriei, așa că aici vând fura (făină de mei amestecată cu lapte fermentat])și sunt fericită să spun că mulți oameni cumpără”, spune vânzătoarea de alimente Aisha Hadi, pentru BBC.
În cele trei decenii petrecute în Lagos, Sa’adu a evoluat de la un lustruitor de pantofi, la un vânzător de fier vechi – adunând metal de pe străzi și din ateliere pentru o afacere în care vinde pentru reciclare.
Câștigă în medie 5.000 de naira (3 $) pe zi, peste pragul de sărăcie extremă de 1,90 $ pe zi, dar suficient pentru a supraviețui.
„Nu uitați că trebuie să trimit bani și familiei mele din Zamfara, în fiecare săptămână, așa că este o luptă continuă”, mărturisește Sa’adu.
Nu este clar câți oameni dorm pe străzile din Lagos, dar organizațiile neguvernamentale spun că sunt până la o jumătate de milion.
În ultimele luni, comunitatea Karkashin Gada a fost supusă unor presiuni puternice din partea grupului de lucru pentru mediu din statul Lagos.
Ofițerii acestuia efectuează raiduri ocazionale, deoarece spun că oamenii locuiesc acolo ilegal.
Cei arestați riscă amenzi de până la 20.000 de naira (12 $), venitul pe o săptămână pentru mulți dintre cei care locuiesc sub pod.
„Vin în jurul orei 1:00 sau 2:00 dimineața, să aresteze oamenii care dorm aici. Unde vor să ne ducem?” , întreabă Karkashin Gada, adăugând că până dimineață majoritatea „rezidenților” se vor fi întors.
El îndeamnă guvernul să dea dovadă de compasiune și „să analizeze problema locuințelor, astfel încât oamenii săraci ca ei să poată avea locuri bune de locuit.
Dar în Nigeria, guvernul nu oferă adăpost persoanelor fără adăpost. Nici nu există vreun plan în acest sens.
În schimb, în Lagos, accentul se pune în prezent pe sprijinirea persoanelor cu salarii mici – cum ar fi îngrijitorii, șoferii și curierii din birouri – pentru a cumpăra locuințe.
Pentru persoane precum Sa’adu, orice tip de locuință în Lagos este inaccesibil – închirierea unei barăci într-o așezare informală costă aproximativ 100.000 de naira (48 de dolari) pe an, în timp ce într-o zonă muncitorească, un apartament mic costă aproximativ 350.000 de naira (220 de dolari) pe an.
Mai rău, mulți proprietari cer o chirie anuală în momentul ocupării, guvernul neavând planuri de reglementare a pieței.
Discussion about this post