Porumb fiert, covrigi, mere glazurate și gogoși – sunt câteva dintre “deliciile” nelipsite de pe plajele de pe litoral, pe tot parcursul sezonului estival. Nici nu răsare bine soarele, că vânzătorii ambulanți iau cu asalt plajele. Deși primesc amenzi pe bandă rulantă, comercianții nu se dau bătuți și continuă să îi ademenească pe turiști cu diverse gustări ținute în soare ore în șir și preparate în condiții doar de ei știute.
Vânzătorii ambulanți au împânzit litoralul. An de an, zeci de comercianți se perindă pe malul mării sau printre șezlonguri, încărcați cu porumb, gogoși sau covrigi. Iar oferta nu ar exista fără cerere. Medicii atrag atenția cu privire la consumul acestor alimente și spun că sunt deosebit de periculoase pentru sănătate.
„Porumbelu’ fierbințelu'”, covrigii calzi sau gogoșile glazurate nu mai au nevoie de nicio prezentare. Cât este vara de lungă, vânzătorii ambulanți fredonează același refren. Prețul se negociază la sânge, iar de bon fiscal nici nu poate fi vorba.
Alimentele plimbate în soare și preparate în condiții doar de vânzători știute au, din păcate, trecere la public. Iar cei mai vulnerabili sunt copiii care văd, poftesc și cer părinților. Adulții, dorind să îndeplinească dorințele prichindeilor, ignoră faptul că cei care le vând mâncarea nu poartă nici măcar mănuși de protecție.
Amenzi pe bandă rulantă aplicate de Poliția locală, în zadar
Polițiștii împart amenzi degeaba, pentru că vânzătorii nu le achită și revin pe plajă zi de zi.
Potrivit Poliției Locale Constanța, de la începutul verii (perioada 1 iunie 2024 – 22 august 2024), au fost aplicate 1.668 de amenzi pentru comerțul ambulant de la raza UAT Constanța, în valoare de 1.109.750 lei
Imaginile de mai sus au fost surprinse, astăzi, pe o plajă Blue Flag din Mamaia, unde, teoretic, turiștii ar trebui să se bucure de toate condițiile unei vacanțe relaxante. Din păcate, nici acolo nu scapă de „Ia gogoașa, neamule!”
Administratorii plajelor recunosc că sunt atât de mulți vânzători ambulanți în unele zile, încât îi deranjează pe turiști. De cele mai multe ori îi alungă, însă aceștia nu renunță ușor și, în ciuda amenzilor, la scurtă vreme se întorc pentru a-și comercializa marfa.
Iar pe lângă disconfortul pe care îl provoacă vânzătorii turiștilor, atât medicii, cât și comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) atrag atenția că gustările comercializate de aceștia sunt un adevărat pericol pentru sănătate.
„Nu cumpărați produse alimentare din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bonul cu care să justificați tranzacția comercială și, astfel, riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea;
Articolul 5 ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 19 din 22 februarie 2006
Utilizatorii de plajă au următoarele obligații:
j) să nu permită desfășurarea activităților de comerț ambulant pe plajă!!!!
Verificați în mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.) având în vedere că temperaturile ridicate 🌡 favorizează procesul de alterare a produselor alimentare și refuzați produsele care prezintă caracteristici de produs alterat”, a transmis, astăzi, Paul Anghel, director ANPC.
Potrivit IPJ Constanța, persoanele care sunt depistate în timp ce efectuează activități de comerț ilicit pe plajă riscă o sancțiune contravențională, cu amendă cuprinsă între 500 și 5.000 de lei.
Discussion about this post