Are omul (constănțeanul/turistul) o plăcere nevinovată: să miroasă aerul mării, în timp ce se bucură de imaginea ei. De ceva timp încoace, însă, nu mai putem simți această fericire când ne plimbăm pe faleză, în centrul orașului ci doar atunci când coborâm pe plajă. Asta se întâmplă din cauza traficului intens care paralizează circulația la intersecția dintre Bulevardul Ferdinand și Strada Mircea cel Bătrân. Ambuteiajele se transformă într-o fabrică de noxe care sufocă și acoperă briza mării.
Nu mai este niciun miros plăcut și nicio adiere de la mare nu mai răzbate prin perdeaua de mizerie olfactică ridicată din tobele de eșapament unite în intersecție.
Și în extrasezon e aglomerație în Constanța, dar nu ca în timpul verii, evident. Mașinile constănțenilor se unesc în colane pe străzile dirijate în sensuri unice, cu cele ale turiștilor, provocând dopuri imense de trafic unde se adună otrava din aer.
Fără discuții, economia orașului nostru are nevoie de turism, e atât de evident, încât nici nu e necesar să dezvoltăm ideea, poate nici măcar nu trebuia să o scriem. E clar acest lucru, dar, să ne credeți că mulți dintre constănțeni abia așteaptă să-i vadă plecați pe vizitatorii din țară. Bine, nu suntem noi Barcelona, să spunem că abia facem față numărului mare de turiști, nici nu glumim despre asta, dar la sistematizarea actuală a orașului, în anumite zone, chiar resimțim disconfortul de parcă am avea zeci de mii de turiști simultan, doar în Constanța.
Faptul că orașul este vizitat și tot mai dorit și apreciat, este ceva cu care trebuie să ne mândrim, însă, poate că am putea schimba anumite sensuri și reguli de circulație, strict punctual, în timpul verii, sau măcar în plin sezon, când avem aflux de oameni în zonele importante. Poate resistematizăm și redirecționăm circulația și pe alte rute, sigur se găsesc soluții în colaborare cu Poliția Rurieră.
Tot ce mai salvează zona centrală acum este bogația verde de pe faleză. Ea este un mare purificator și burete natural pentru noxe și va rămâne așa dacă ne oprim din tăiat copaci, după moda urâtă din oraș.
Discussion about this post