Să fii responsabil nu înseamnă să nu te distrezi! Înseamnă doar să ții la viața ta. Fluierul salvamarului devine însă doar un ingredient în plus în cockteilul menit să ridice adrenalina, în cazul turiștilor care sfidează atenționările și steagul roșu și intră în mare, pentru o baie. Nu sunt puține cazuri, din păcate, iar unele se încheie cu tragedii. Sunt vieți pierdute din inconștiență – viețile celor care se aventurează și, uneori, și ale celor care intră după ei să îi salveze.
Inconștiența este cea care îi poartă pe unii turiști fix în mijlocul valurilor și al curenților. Marea agitată poate fi admirată și de pe mal, nu este nevoie să fii în larg, unde – dacă te lasă puterile ori te doboară forță mării – îi pui și pe alții în pericol, pe cei care vor încerca să îți salveze viața. Când este arborat steagul roșu, scăldatul este interzis! Este simplu și clar.
Nici statisticile nu ne fac cinste. Aproximativ 21% din decesele prin înec din Uniunea Europeană se petrec în România, potrivit datelor publicate săptămâna aceasta de Eurostat. Țara noastră ocupă, așadar, un loc I nedorit în acest clasament sumbru. În 2021, din cele 1.033 decese prin înec raportate, 700 au fost bărbaţi şi 333 femei.
Când vine vorba de sancțiuni… puțini știu că există totuși o lege în acest sens.
Potrivit articolului 6 din Hotărârea de Guvern 1136/2007, persoanele care utilizează plajele, ştrandurile, parcurile acvatice şi porturile de agrement nautic în scopuri de agrement au următoarele obligaţii:
a) să respecte semnalizările panourilor de avertizare şi de informare pentru vizitatori;
b) să nu depăşească în înot limita marcată de geamanduri;
c) să nu intre în înot în zonele periculoase marcate şi înconjurate cu balize;
d) să păstreze curăţenia la locul de şedere de pe plaje, ştranduri, parcuri acvatice şi porturile de agrement nautic, precum şi a apei;
e) să nu intre în apă atunci când este interzisă îmbăierea;
f) să anunţe postul de prim ajutor în caz de accident sau în cazul pericolului de înec al unei persoane.
Articolul 23 precizează: (2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, iar cele prevăzute la lit. b), cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei.
Până la amenzi însă, chiar marea vine cu cea mai dură pedeapsă: își ia tributul în spaime, în traume, în vieți…
Sursa foto: pexels.com
Discussion about this post