Vara viitoare, serviciile oferite turiștilor ar putea fi mai ieftine. Vorbim în primul rând despre șezlonguri, ale căror prețuri s-ar putea reduce, cel puțin în sudul litoralului. Asta și dacă autoritățile vor accepta propunerea hotelierilor, iar la licitațiile pentru plaje, principalul criteriu luat în calcul să nu mai fie prețul. Unii hotelieri au plătit anul acesta chiar și de 4 ori tariful de pornire, ceea ce evident s-a răsfrânt ulterior în prețul șezlongului. In plus turistii se vor putea bucura si de plaje nou noute, largite cu bani europeni.
Diferența dintre plajele deținute de operatorii de plaje și cele aflate în proprietatea hotelierilor, ar putea să o facă de anul viitor, prețul facilităților. Mai exact al sezlongului. Hotelierii i-au propus ministrului mediului ca în momentul în care se licitează un sector de plajă, prețul în cazul lor să reprinte doar 40 la sută din contract. Pentru că spun ei asta le-ar permite să ofere gratuit sezlongul în pachetul tuuristic. Lucru pe care nu toti l-au făcut anul acesta în stațiunile din sud.
„Se încearca departajarea între hotelieri și operatori, astfel încât hotelierii sa aibă acces cu plata la plaja dar cu sume rezonabila ca să poată oferi gratuit sezlongul. Practic hotelierii vor avea prioritate, o redevență pentru hotelieri functie de câte stele au ”, transmite Aurelian Marin, proprietar hotel.
„Categoric este o solutie bună. Noi avem plaja și plătim un preț foarte mare, de 4,5 ori pretul de pornire. Fără să vrem ridicăm pretul si noi facem parte din cei care închiriem deși am putea să le dăm gratuit”, spune Liliana Becheru, manager hotel.
Ministrul mediului recunoaște că soluția este un viabilă însă trebuie analizată pentru ca nu cumva în final să se constant că de fapt rezultatul nu este cel scontat.
„Încercăm să găsim variante în care să nu mai conteze prețul de închiriere pentru un sector de plaja, pentru că e o competiție care ridică foarte mult mult valoarea licitației si asta însemană un cost mai mare pentru turist. Varianta celor de laABADL a fost ca prețul să conteze în cuantum de 40 la sută.”, a declarat Mirce Fechet, Ministrul Mediului.
Ministrul mediului a verificat si stadiul lucrărilor de înisipare din sudul litoralului. Mai ales ca acestea s-au derulat in timpul seznului, spre disperarea turiștilor care au fost nevoiți să suporta zgomotul utilajelor dar și peisajul dezolant cu conductele de mari dimensiuni care tronau în mijlocul nisipului.
„Sincer eu cred că dacă mă descalț și merg nu ma deranjează, mie mi se pare în regula. Sunt ceva scoici. + Nisipul este adus din larg și eu cred că este important ca noi ne asiguram ca cumpăram ce am vrut sa cumpărăm. Adica eu cred ca daca nu este valabil acest lucru nu platim aceste lucrari. e mult mai bun decat multe plaje din România și în afara ei”, a subliniat Mircea Fechet, ministrul mediului.
„Lucrările sunt conform graficului, se continua spre sud si Mangalia. În medie latimea este de 100 de metri”, a precizat Nicușor Buzgru, manager de proiect ABADL Constanța.
„Am început în 26 iunie anul acesta lucrările pe aceste sectoare. Sezonul estival fara aceste lucrări în timpul lui ar fi fost compromis total . Pana acum pe cele 3 loturi de la Olimp până la Mangalia s- au folosit 3 milioane de metri cubi de nisip iar până a finalizarea acestei etape vor mai fi folosiți încă 1.500.000 de mc”, a mai zis Stelică Hagi, director ABADL.
„Această celulă va avea 13 hectare. Plaja inițială avea 20 m acum are 100 de m de teren. Ne am oprit la jumătate dar vom continua după 15 septembrie. Nisipul se aduce din gropile de împrumut. Cinci ore ii ia vaporului sa meargă și sa ia nisip și sa îl aducă. Este un nisip bun testat la laborator”, ne-a informat Corin Keszek, șef șantier.
Lucrările fac parte din Lotul 8 – Jupiter – Neptun şi ajung la o valoare de aproximativ 220 de milioane de lei.
Discussion about this post