Pentru Daniela Dimancea, apropierea de arta cusutului a început acum 8 ani de zile, cu toate că pasiunea a dăinuit în sufletul femeii, o viață. Femeia a ales această îndeletnicire, după ce timpul de lucru i-a permis. A fost ca o nouă orientare, iar ia tradițioală românească i-a oferit o nouă speranță, o nouă viziune asupra vieții.
Putem spune, că Daniela a fost deschisă să-și primească moștenirea. Talentul și pasiunea pentru a această artă le-a dobândit-o de la o mătușă din județul Argeș și de la bunica ei.
„M-am gândit că trebuie să fac ceva, ceva ce-mi place, iar ce-mi place cel mai mult să fac este să cos!”, ne-a mărturisit artista.
Nu și-a cultivat talentul de când era mică, dar acest lucru nu a împiedicat-o să înceapă atunci când a ales să plece de la locul ei de muncă.
„Acum încerc, pe cât se poate, să duc și eu tradiția mai departe, pentru că este păcat. Și bunica mea a cusut și a cusut foarte mult timp.”
Cusăturile tradiționale românești sunt cele care fac ca fiecare ie să emane atât de mult expresivitate și vitalitate. Este împodobită cu broderii în motive populare românești mai ales la mâneci, pe piept și la gât. Unele ii sunt împodobite și cu mărgele sau paiete.
Aceste ii au o personalitate aparte, reprezentând principala piesă din componenţa costumului tradiţional românesc. În jurul iei se conturează, în mod extrem de plăcut, celelalte elemente ale acestuia. Toate laolaltă, într-o armonie cromatică dar și ornamentală, alcătuiesc unicitatea costumului popular românesc. Pentru români, ia tradițională este şi trebuie să rămână, un simbol național, un element care să ne evidențieze istoria, prezentul, trăinicia și continuitatea, dar şi o caracteristică a viitorului nostru cultural.
Din câte se pare, pasiunea pentru ac și ață, pentru ia românească a fost transmisă din generație în generație în familia Danielei.
„Sper ca și fetița mea să preia de la mine pentru că am observat că și ei îi place.”
Daniela este de părere că și constănțeni au o anumită deshidere față de arta manuală.
„Am observat foarte mulți tineri, care se îndreaptă către artă, către tradiție.”
Discussion about this post