Fetele adolescente care au trăit perioade de carantină în perioada Covid au prezentat o îmbătrânire a creierului mai rapidă decât băieții, conform unor date care sugerează că restricțiile sociale au avut un impact disproporționat asupra lor, relatează The Guardian.
Scanările RMN au găsit dovezi de îmbătrânire prematură a creierului atât la băieți, cât și la fete, dar creierul fetelor a apărut în medie cu 4,2 ani mai în vârstă decât era de așteptat după închidere, comparativ cu 1,4 ani mai în vârstă la băieți.
Nu este clar dacă schimbările au consecințe negative, dar constatările au stârnit îngrijorări că acestea ar putea afecta sănătatea mintală a adolescenților și potențialul lor de a învăța.
„Am fost șocați de aceste date, de faptul că diferența este atât de dramatică”, a declarat profesorul Patricia Kuhl, co-director al Institutului pentru învățare și științele creierului de la Universitatea Washington, din Seattle.
Cercetătorii au colectat scanări RMN de la 160 de copii cu vârste cuprinse între 9 și 17 ani în 2018 și le-au folosit pentru a construi un model al modului în care cortexul creierului se subțiază în mod normal în timpul anilor de școală. O anumită subțiere corticală este naturală și reprezintă o parte importantă a maturizării și specializării creierului în adolescență.
Alți cercetători au asociat îmbătrânirea prematură a creierului cu pandemia, însă cel mai recent studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, este primul care dezvăluie diferențe evidente între băieți și fete.
Ambele sexe au prezentat semne de îmbătrânire accelerată într-o regiune a creierului legată de vedere, afectând potențial procesarea fețelor. La femei, însă, modificările cerebrale au fost generalizate. Multe dintre acestea au afectat zonele care stau la baza cogniției sociale, cu roluri în procesarea emoțiilor, interpretarea expresiilor faciale și înțelegerea limbajului, despre care cercetătorii spun că sunt esențiale pentru comunicare.
Discussion about this post