În urmă cu câteva momente, a început dezbaterea publică pe tema majorărilor și introducerii de noi taxe în Constanța, pentru anul 2025. Evenimentul are loc în sala Remus Opreanu, din sediul Consiliului Județean.
Temele de dezbatere sunt următoarele proiecte de acte normative:
1.Proiect de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor la nivelul municipiului Constanța în anul 2025
2.Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de instituire și administrare a taxei de salubrizare, precum și stabilirea taxei de salubrizare pentru utilizatorii serviciului de salubrizare
Dacă proiectele nu vor suferi modificări, constănțenii urmează ca de anul viitor să scoată din buzunare sume considerabile pentru plata taxelor locale.
Astfel, potrivit proiectelor de hotărâre publicate pe site-ul Primăriei Constanța, taxa de salubrizare ar putea crește de la 8 lei la 20 de lei/lună/persoană, taxa de rezervare de loc de parcare pentru persoane fizice ar putea crește de la 208 lei la 600 lei/an. Persoanele fizice care intră cu mașina în Constanța și au domiciliul în alte unități administrativ teritoriale decât municipiul reședință de județ ar urma să plătească 5 lei/zi, respectiv 25 lei/lună.
La eveniment, sunt prezenți primarul Vergil Chițac, viceprimarul Ionuț Rusu și directorul executiv al Serviciului Public de Taxe si Impozite Constanța, Cristina Aldea.
UPDATE:
Sunt prezenți și Stelian Ion și consilierii locali Florin Cocargeanu, de la USR, Nicu Vlahu, de la AUR și Adriana Arghirescu, de la PNL.
Dezbarerea a început cu discuții pe tema taxei de salubrizare, care ar urma să ajungă la 20 lei pe lună/persoană.
„Da, este o rușine că noi avem gradul de reciclare de 1,26%. Trebuie să plecăm de undeva. Trebuie să plecăm de la faptul că oamenii nu vor înțelege să participe la procesul ăsta de reciclare până când nu vom ști că gunoiul are un preț! Noi am creat un mecanism dinamic, prin care prețul poate scădea. Cu cât creștem procesul de reciclare, cu atât prețul ar putea să scadă în anii următori”, a declarat Vergil Chițac.
„Ca să avem un oraș curat, constănțenii poate ar plăti taxe, poate chiar majorate. Dar în explicația dvs., nu reiese creșterea gradului de curățenie. Această creștere pare nejustificată, bruscă. În buzunarul constănțeanului, este percepută ca o creștere mare. Oamenii ar accepta o creștere, dar ar vrea să vadă că se spală, că se curăță orașul. E greu să vii să te îndrepți împotriva constănțeanului, câtă vreme tu nu îi pui la dispoziție, ca administrație, aceste instrumente de colectare separată. Solicitarea noastră este să vă limitați la indicele de inflație și să creșteți această taxă, dar să fie curățenie! Acele pubele trebuie asigurate! Această creștere s-ar putea să aibă un efect invers, ca oamenii să nu mai fie atenți la selecția deșeurilor”, susține deputatul Stelian Ion.
„Sunt două chestiuni complet distincte! Vă mai citesc încă o dată cât sunt taxele astea în alte orașe! Credeți că e normal ca noi, în Constanța, să ținem taxa la 8 lei? În plus, avem programul de reabilitare a ghenelor […] Am luat 14 insule ecologice. O spun cu mare mâhnire! Acolo, nu a crescut foarte mult gradul de depunere selectivă. Totul pleacă de la cetățean din casă! Întrebați-vă de ce nu a crescut!”, i-a răspuns primarul Chițac.
În continuarea dezbaterii, a luat cuvântul avocatul Nicu Vlahu, de la AUR.
„Solicitatarea noastră este de a nu majora de această taxă. Avem nevoie de acest regulament, însă vă rog să aveți în vedere situația economică din țară și din Europa […] „, a declarat reprezentantul AUR, contrazis de primarul Chițac, care susține că în România avem creștere economică.
Pe tema taxelor și impozitelor, a intervenit avocatul Mirela Doicescu, reprezentant al asociației TACT, care a venit cu sugestia ca banii din majorarea taxelor să se îndrepte către sănătate, în special pentru achiziționarea de aparatură necesară prevenției cancerului.
Discussion about this post