Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a verificat intervențiile realizate la digul de pe Dunăre, în zona Stelnica-Bordușani, din județul Ialomița, afectată în trecut de debitul mare al fluviului Dunărea care a erodat digul.
Demnitarul s-a întâlnit cu formațiunile de intervenție de la Apele Române care acționează în zonă, în scop preventiv.
”Vreau să mă asigur că suntem pregătiți pentru ceea ce urmează să se întâmple cu Dunărea. Astăzi, avem la Baziaș, la intrarea în țară, un debit de 4200 mc/s , ieri aveam 3000mc/s Avem o creștere de aproximativ 1000 mc/zi și ne așteptăm ca aceasta să fie una liniară, până pe 28 sau 29 septembrie, cand preconizăm un vârf de debit pe Dunăre. Probabil că vom avea între 9200 -9500 mc/s lucru pe care îl vom gestiona pentru că așa cum s-a întâmplat și anul acesta în ianuarie, anul trecut în luna decembrie sau în 2006, când am avut 15800 mc/s, suntem pregătiți.
În acele zone sensibile unde am avut inflitrații în dig la viitura din 2006 sau la cea din 2013, am intervenit pe tot acest parcurs și intervenim și astăzi pentru apărarea acestor diguri. Am dispus verificarea fiecărui metru de lucrări de apărare la Dunăre – avem aproape 1200 de km de dig de apărare – și trebuie să știm sigur că, în aceste 10 zile pe care le avem la dispoziție, până când vom avea un vârf de debit, nu vom avea niciun fel de problemă. Monitorizăm cu atentie și ce adună afluenții Dunării din aval de Budapesta, însă ceea ce este important este că situația este sub control în România și, la acest moment, nu avem niciun motiv să ne înrijorăm”, a declarat ministrul Mircea Fechet.
Discussion about this post