Stațiunea tineretului este în proces de modernizare! În maximum 2 ani, se va bucura de plaje nou-nouțe, prin lărgirea celor vechi, la fel ca în Mamaia și la Eforie Nord. Operațiunea de lărgire și protectie a țămului din Costinești va aduce stațiunii peste 20 de hectare noi de nisip. Lucrările fac parte dintr-un proiect mai amplu, în valoare de peste 800 de milioane de lei finanțat din fonduri europene.
Când vine vorba de mărimea plajelor, atunci Costinești e una din cele mai vitregite stațiuni. Fâșia de nisip este extrem de îngustă, iar pe alocuri, în nord, aproape de epavă, aproape dispăruse în mare. Atât constructorul, cât si beneficiarul, adică Administrația Bazinală Dobrogea Litoral au luat în calcul să refacă și faleza, în zona în care stă să se prăbușească.
Lucrările la Costinești vor fi executate de acceași firmă olandeză care s-a ocupat de lărgirea plajelor din zona de sud a stațiunii Mamaia și Eforie. Astfel că, este de așteptat ca și aici, plaja să beneficieze de un nisip de calitate și o intrare lină în apă.
„Se lucrează la cele 5 diguri care vor fi finalizate până în primăvara anului 2025. Ulterior, în toamna anului viitor, dupa sezonul estival 2025, se va face înnisiparea de aici de la Costinești”, a declarat Marius Stamat, constructorul plajei.
Intrarea în apă va fi una lină, iar curenții nu vor mai fi atât de puternici. Proiectul ce vizează zona stațiunii Costinesti se ridică la aproximativ 78 de milioane de euro și ar fi trebuit să fie pus în practică cu câțiva ani în urmă, odată cu Mamaia și cu Năvodari.
„Așteptăm de mulți ani acest proiect, este cel mai mare proiect din istoria Costineștiului. Se lucrează, ați văzut, 24 din 24”, susține primarul din Costinești, Dorin Jeanu.
„Costineștiul era suprapopulat, ce-nseamnă plaja, cu oameni foarte mulți. Acum, după ce-o să mărească, o să fie, într-adevăr, un Costinești frumos și cu destule locuri pe plajă…Din punctul meu de vedere, mult mai ușor de gestionat, fiindcă o să rupă din curenții de nord, cei care dintotdeauna ne făceau probleme…punând diguri în față, n-o să mai bată marea direct în plajă, cum e la Costinești, cand era mare deschisă”, spune Nicu Serafim, șeful salvamarilor Costinești.
Dupa lărgirea plajei, inginerii vor trece la etapa 2-a: amenajarea de câmpii marine, cu specii de iarbă subacvatică. Iarba de mare va fi implantată mai departe de țărm și va avea, totodată, rolul de a stabiliza zonele nou înnisipate ale litoralului constănțean.
Discussion about this post