Noul an universitar bate la ușă și este perioada în care toți studenții caută o locuință.
Cei mai mulți optează pentru cazarea în căminele studențești, deoarece acestea sunt mai accesibile decât o garsonieră ori un apartament.
Căminele studențești ale universităților de stat din Constanța, respectiv Universitatea „Ovidius“ și Universitatea Maritimă sunt cele mai căutate din județ. Acestea oferă locuri de cazare pentru viitorii studenți.
Prețul unui pat într-o cameră de cămin diferă de la o universitate la alta. La universitatea Ovidius, în acest an, un loc de cazare pornește de la 400 de lei pe lună cu utilități incluse.
În comparație cu Capitala, Constanța are tarife mai mari. La Universitatea din București, la un cămin de stat, pentru studenții români bugetați, un loc pornește de la 180 de lei, iar pentru cei ce fac parte din programul de studii cu taxă, la 280 lei. Alte categorii de studenți achită până la 600 de lei lunar la cămin.
Potrivit agenților imobiliari, prețurile au crescut cu 30 de procente, ceea ce i-a supus pe studenți la și mai mult stres și grijă, mai ales că, acum a devenit un moft să locuiești într-un cămin studențesc.
De cealaltă parte, studenții se plâng că prețurile au crescut considerabil, dar îmbunătățiri majore nu au fost făcute. Cele mai mari probleme sunt cu instalațiile sanitare, reclamă cei veniți să studieze pe litoral.
Există studenți mai pretențioși, cărora nu le sunt pe plac condițiile oferite de căminele universităților constănțene. Aceștia pot apela la hotelurile și pensiunile din oraș și din stațiunea Mamaia care, în extra sezon, sunt dispuse să închirieze camera la prețuri mai mici studenților.
Într-o zonă de lux a stațiunii Mamaia, studenții pot închiria un apartament cu două camere cu 350 euro pe lună.
Procedura obținerii unui loc la cămin începe prin completarea unei cereri însoțite de două fotografii. Dosarul de cazare mai trebuie sa conțină copii după buletin și, dupa caz, xeroxuri după actele care dovedesc situația socială deosebita. Dosarul ajunge apoi în fața unei comisii de cazare, formate din profesori și reprezentanți ai studenților. Comisia va analiza dosarul și va repartiza locurile, în limita celor disponibile. Criteriile de care se ține cont sunt anul de studiu, continuitatea în cămin, situatiile sociale grave, copiii cadrelor cadrelor didactice etc. Bursierii și cei care au obținut note mari la admitere au, de asemenea, șanse mai mari să primească un loc bun în cămin.
Discussion about this post