Ședință importantă de consiliu local, luni, la Constanța! Au fost votate cele mai discutate proiecte de hotărâre din ultima perioadă: Proiectul privind stabilirea impozitelor și taxelor la nivelul municipiului Constanța în anul 2025 și proiectul privind aprobarea Regulamentului de instituire și administrare a taxei de salubrizare, precum și stabilirea taxei de salubrizare pentru utilizatorii serviciului de salubrizare.
Înainte de a supune la vot proiectele, viceprimarul municipiului Constanța, Ionuț Rusu, a anunțat că taxa pentru utilizare temporară a domeniului public sau privat a fost abrogată, până la operaționalizarea ADI Transport.
„Această taxă, de utilizare temporară, nu va mai fi introdusă până când va fi operațional ADI Transport. Întregul scop al acestei taxe este pentru descurajarea suprapopulării auto a municipiului Constanța și reducerea poluării, dar nu putem face acesta lucru până când vom oferi o alternativă, iar ADI Transport este exact alternativa pe care vrem să o oferim”, a spus viceprimarul.
Impozitele și taxele în 2025
În cadrul ședinței, atât consilierii PSD, cât și cei de la USR au depus o serie de amendamente, însă doar cele ale social-democraților au fost aprobate de consiliul local.
Amendamentele USR au făcut referire la taxele pentru parcare, impozitele pe clădiri sau reducerea impozitelor cu 95% pentru autoturismele hibrid.
„În cazul impozitului/taxei pe clădiri nerezidențiale pentru persoanele fizice și juridice, am propus ca egalizarea cotei adiționale aplicate să se facă prin scăderea celei datorate de persoanele juridice, nu prin dublarea cotei pentru persoanele fizice. Astfel, atât persoanele fizice, cât si cele juridice ar plati o cotă adițională de 15,4%, nu de 30,8%. În ceea ce privește taxa pentru rezervarea unui loc de parcare, propunerea USR Constanța este ca aceasta să crească cu doar 27 de lei, nu cu 345 de lei, așa cum propune primarul Chițac. Cei 27 de lei reprezintă ajustarea cu rata inflației. Reducerea cu 20% a impozitului pe clădiri și terenuri pentru persoanele care donează sânge de cel puțin 3 ori într-un an calendaristic”, a fost propunerea liderului consilierilor USR, Florin Cocargeanu.
Costin Răsăuțeanu, liderul consilierilor locali PSD a propus, prin două amendamente, scutiri pentru mai multe categorii de persoane defavorizate, inclusiv cei care donează sânge de 3 ori într-un an.
„Grupul PSD dorește acordarea de scutiri de la plata taxelor pentru anumite categorii, iar primul amendament este susținut în acest sens, anume introducerea ca scutire de la plata taxelor speciale a reprezentanților legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat și a minorilor încadrați în gradul 1 de invaliditate. De asemenea, ținând cont de propunerea care vizează creșterea taxei pentru rezervarea unui loc de parcare, considerăm că în condițiile în care 15,3% din locuitorii din România sunt expuși riscului de sărăcie, inflația ridicată în ultimii ani, cred că se justifică o reducere a acestei taxe. La proiectul privind stabilirea impozitelor la nivelul municipiului, cred că toți suntem conștienți de acest lucru, din păcate prea puțină lume se duce sau are cumva inițiativa de a dona sânge, au fost foarte multe probleme la Centrul Regional de Transfuzii, cred că se puteau salva mai multe vieți, iar în acest sens cred că acordarea unei reduceri de 30% din valoarea impozitelor pe clădiri și terenuri vom reuși să impulsionăm un număr cât mai mare de cetățeni să doneze sânge, pentru a salva cât mai multe vieți. Cred că putem susține aceste amendamente”, a afirmat Răsăuțeanu.
Ambele amendamente au fost aprobate cu 25 de voturi pentru.
Proiectul integral privind stabilirea impozitelor și taxelor la nivelul municipiului Constanța în anul 2025 a fost apoi adoptat cu 18 voturi pentru, 7 împotrivă și o abținere.
Taxa de salubrizare – Costin Răsăuțeanu a obținut scutiri pentru seniori, familiile cu mulți copii sau persoanele cu dizabilități
Același scenariu s-a repetat și în cazul stabilirii taxei de salubrizare: amendamentele consilierilor USR au fost respinse, iar cele ale social-democraților aprobate.
„Amendamentul nostru vizează reducerea acestei taxe în spiritul sprijinirii unor categorii defavorizate ale populației, în special pentru seniori, familiile cu mulți copii sau persoanele cu dizabilități. Astfel, propunem un suport financiar redus din bugetul local dar mare pentru beneficiari […] Al doilea amendament face referire la inserarea a prevederilor din Codul Fiscal care face referire la scutiri de plată de la taxele speciale pentru anumite categorii de persoane și aici ne dorim scutirea pentru veteranii de război, văduvele, persoanele fizice din decretul 118, instituțiile din subordinea Ministerului Educației – aici intră și instituțiile subordonate Ministerului Tineretului și Sportului, mai intră și organizații care oferă servicii sociale gratuite care oferă găzduire, îngrijire socială, medicală, activități de recuperare, reabilitare, inserție pentru copii, familii vârstnice și reprezentanții legali”, a adăgat Costin Răsăuțeanu.
Proiectul integral a fost adoptat cu 19 voturi pentru și 7 împotrivă.
Proiectele de hotărâre pot fi consultate aici.
Discussion about this post