Astăzi, 7 octombrie, se împlinește fix un an de la atacul fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian, cel mai amplu de la crearea acestei ţări, în 1948. Acest atac terifiant a dus la moartea a aproximativ 1.200 de oameni de partea israeliană, în principal civili, potrivit unei numărători a AFP bazate pe cifre oficiale israeliene şi care include ostaticii decedaţi sau ucişi în captivitate în Fâşia Gaza.
Iar campania militară israeliană de represalii asupra Fâşiei Gaza a provocat până acum peste 41.000 de morţi, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii al guvernului Hamas din Gaza, considerate fiabile de ONU.
În 7 octombrie 2023, 251 de persoane au fost luate ostatice şi duse în Fâşia Gaza. Un an mai târziu, 97 sunt încă deţinuţi pe teritoriul palestinian, inclusiv 33 care au fost declaraţi morţi de armată.
Bombardamente fără sfârșit, moarte și distrugeri uriașe
De un an, armata israeliană bombardează fără încetare acest teritoriu îngust şi dens construit de 365 de kilometri pătraţi. Iar distrugerile sunt uriașe, pe lângă criza umanitară gravă.
Potrivit analizelor prin satelit ale cercetătorilor americani Corey Scher şi Jamon Van Den Hoek, până pe 13 septembrie anul acesta, 58,7% din clădirile din Fâşia Gaza fuseseră avariate sau distruse, sau aproape 169.000 în total.
Cele mai ample distrugeri au avut loc în primele două-trei luni de conflict. În nord, oraşul Gaza, care avea 600.000 de locuitori înainte de război, este imaginea dezolării, cu aproape trei sferturi (73,9%) din clădiri afectate.
Pe 20 august, doar 16 din 36 de spitale (44%) erau „parţial” operaţionale, potrivit OMS. În ce priveşte lăcaşurile de cult, combinarea datelor Unosat (Centrul de Sateliţi al ONU) şi OpenStreetMap indică faptul că 70% dintre moschei au fost deteriorate sau distruse.
De asemenea, potrivit datelor UNICEF, până pe 6 iulie cel puţin 477 de şcoli au suferit pagube, sau aproape 85% din cele 564 de unităţi înregistrate. Dintre acestea, 133 au fost avariate (potenţial grav) şi 344 au fost afectate direct.
Conflictul pare departe de final
Iar tensiunile nu scad. Premierul israelian Benjamin Netanyahu promite că va anihila Hamas, considerată organizaţie teroristă de ţara sa, de Statele Unite al Americii şi de Uniunea Europeană.
O soluţie politică la conflictul israeliano-palestinian, vechi de 76 de ani, pare astăzi mai inaccesibilă decât oricând. Iar lumea urmăreşte neputincioasă dezastrul, care se extinde acum în Liban şi ameninţă să cuprindă întregul Orient Mijlociu.
Sursa: Agerpres
Discussion about this post