Dependența de cumpărături, cunoscută și sub denumirea de shopping compulsiv, face referire la nevoia de a cumpără diverse lucruri, fără să fie necesare, chiar și atunci când bugetul nu permite.
Care sunt cauzele dependenței de cumpărături?
Persoanele care suferă de această tulburare simt nevoia să cheltuie banii pe orice – poate fi vorba despre bijuterii, haine, cadouri, farduri sau chiar produse alimentare, chiar dacă nu au nevoie de lucrurile respective. În momentul achiziției, persoana dependentă de shopping simte o plăcere similară cu cea pe care o simte dependentul de droguri când își administrează doza. Statistic vorbind, persoanele care suferă de dependență de cumpărături au în jur de 30 de ani.
Shoppingul compulsiv își are, de obicei, originile în copilărie, acolo unde există o relație disfuncțională între părinți și copii, bazată pe lipsuri afective, mai spune psihoterapeutul. Persoana în cauză va încerca să umple golurile afective, stima de sine redusă și golul interior cu ajutorul obiectelor pe care le cumpără în mod compulsiv.
Acest lucru, datorită faptului că atunci când erau copii, căutau consolare la obiecte precum păpuși sau dulciuri pentru a umple lipsa afectivă și sentimentul de singurătate pe care îl resimțeau”. Shoppingul excesiv poate ajunge să fie legat de afecțiuni precum tulburare obsesiv-compulsivă, anxietate, stări depresive, comportamente alimentare disfuncționale și diverse traume.
Shopping-ul compulsiv este influențat de tot ceea ce numim Social media – Instagram, Facebook, influenceri. Prin aceste medii de socializare, cumpărătorii compulsivi sunt stimulați să cumpere și mai mult. Sunt și ușor de influențat, spune psihologul, pentru că persoanele care suferă de acest comportament compulsiv resimt un mare gol interior pe care încearcă să-l umple cu cumpărături.
Ca și alte forme de dependență, dependența de cumpărături se caracterizează prin problemele ulterioare pe care le provoacă individului, familiilor și societății în general. Cineva care face cumpărături în fiecare zi poate să nu fie neapărat considerat dependent atunci când face asta într-un mod sănătos, fără probleme, cum ar fi achiziționarea regulată de produse, alimente, bunuri de uz casnic și alte articole esențiale de zi cu zi. Dependența de cumpărături, cunoscută și sub numele de oniomanie sau tulburare de cumpărare compulsivă (CBD) afectează aproximativ 18 milioane de adulți din Statele Unite ale Americii.
Dependența de cumpărătui poate urmări evoluția tipică a dependenței în care cineva continuă să se angajeze într-un comportament nesănătos, în ciuda consecințelor fizice, cognitive, emoționale și interpersonale. Cumpărăturile încep să crească în frecvență și intensitate. Cei cu dependență de cumpărături pot ajunge în cele din urmă într-un punct în care fac achiziții inutile de dragul de a cumpăra ceva, chiar dacă nu au nevoie de acel obiect, care le epuizează resursele financiare.
Potrivit cercetătorilor, creşterea numărului de magazine online, aplicaţiile de cumpărături şi serviciile de livrare la domiciliu au adăugat o dimensiune cu totul nouă dependenţei de cumpărături.
Internetul a transformat cumpărăturile, care au devenit mai disponibile, anonime, accesibile şi convenabile din punct de vedere financiar.
Magazinele online sunt deschise non-stop, iar oamenii pot cumpăra fără să interacţioneze cu un vânzător sau să fie nevoiţi să le transporte până la domiciliu.
Din mediul online poate fi achiziţionat orice produs, iar site-uri precum Amazon şi Boohoo oferă reduceri de preţuri semnificative.
Experții subliniază că emoțiile trăite în timpul cumpărăturilor compulsive – dorința de a cumpăra, pierderea controlului și sentimentele pozitive pe termen scurt ulterioare – sunt similare cu cele ale dependenței de droguri.
Astăzi, mulți specialiști de sănătate mintală recunosc cumpărările compulsive ca o problemă de comportament. Totuși, specialiștii de la Asociația Americană de Psihiatrie (APA) pentru diagnosticarea tulburărilor clinice de sănătate mintală au spus, întro declarație în 2021, că încă nu este clar cum să clasifice o adevărată dependență de cumpărături – și că dependența de cumpărături poate fi un semn al unei tulburări psihiatrice sau de comportament, mai degrabă decât o tulburare în sine.
,,Cumpărăturile compulsive sunt provocate de stimuli interni , de emoții.De obicei, oamenii cumpără compulsiv pentru a trece peste o stare neplăcută, pentru a reduce o situație ce poate fi tensionată sau pentru a compensa ceva.Cumpărăm compulsiv atunci când nu mai putem sau nu mai știm cum să ne gestionăm propriile emoții și simțim nevoia să le reducem frecvența și intensitatea.
Cumpăratul compulsiv provoacă dependență, iar oamenii nu mai pot controla ce și cât cumpără, ajungând să cumpere lucruri de care nu au nevoie. Este important să observăm dacă acest cumpărat compulsiv apare atunci când avem o stare tensionată, când ne simțim triști, nervoși sau frustrați și ne dorim să reducem, să compensăm aceste stări, să ne alinăm cumva suferința.
Ca să putem scăpa de această dependență este primordial să descoperim cauza care stă la baza acestui comportament. Oamenii cumpără compulsiv din diverse motive: din plictiseală, din cauza singurătății, a temerilor pe care le au sau a stresului. Plimbările prin natură, socializarea cu cei dragi, lectura, sunt câteva metode care ne pot ajuta să controlăm acest comportament adictiv.” a transmis psihologul Elena Stambuli.
Atunci când faci o achiziție neplanificată, însă utilă, vorbim despre shopping impulsiv. Shoppingul compulsiv este mai degrabă planificat cu intenția de a estompa sentimentele negative. Persoana dependentă de cumpărături poate face și shopping impulsiv.
Semne și simptome care trădează dependența de cumpărături
De multe ori, persoana care suferă de o asemenea dependență fie nu conștientizează că are o problemă, fie o ascunde de cei din jur. Persoana care suferă de shopping compulsiv este trădată de următoarele:
- Obsesia de a face cumpărături zilnic sau săptămânal
- Nevoia de a face cumpărături pentru a se calma, relaxa, detensiona
- Este copleșită de euforie și de încântare după ce face o achiziție
- Cumpără lucruri inutile
- Fură sau minte pentru a putea face shopping
- Se simte vinovată după ce face cumpărături, însă face acest lucru în continuare
- Are probleme financiare din cauza cumpărăturilor, cheltuiește mai mult decât are
- Nu reușește să se abțină de la cumpărături
- Face cumpărături în secret (în special online)
Pe termen scurt, dependența de shopping oferă o stare de bine. Pe parcurs, din cauza dificultăților financiare, apar anxietatea și vina. Pe termen lung, pot apărea datoriile, problemele financiare tot mai mari, conflictele cu cei apropiați și, în unele cazuri, divorțul.
Terapia cognitiv-comportamentală și consilierea psihologică pot fi folosite în tratarea dependenței de shopping. Terapeutul și clientul lucrează împreună pentru a descoperi credințele greșite și gândurile problematice. De exemplu, credința greșită ar putea fi: „Trebuie să cumpăr lucruri ca să mă simt bine”. Gândul problematic poate fi: „Trebuie să cumpăr asta acum și văd eu cum acopăr gaura din buget mai târziu”.
Un psiholog poate ajuta pacientul să identificele cauzele pentru care simte nevoia compulsivă de a face achiziții inutile. Scopul este de a înlocui aceste gânduri negative cu gânduri pozitive și de a dezvolta mecanisme de adaptare utile care pot înlocui impulsurile bruște. Vor fi sugerate noi strategii până când individul își va reveni. În acel moment, accentul se pune pe întreținere, care implică oprirea oricăror comportamente inutile sau compulsive de cumpărături.
Discussion about this post