Deși sezonul estival s-a încheiat de mai bine de o lună de zile, plajele abundă încă de gunoaie lăsate în urmă de turiști, dar și localnicii care obișnuiesc să se plimbe în extrasezon. Resturile de mâncare, mucurile de țigară, dozele de sucuri, toate se regăsesc încă pe nisip. Voluntarii de mediu, au luat, astăzi, plajele la picior și au demarat o amplă acțiune de monitorizare și ecologizare plajei din Constanța, iar deșeuri au găsit la tot pasul. Autoritățile nu pot interveni decât pe plajele neatribuite. Pentru cele închiriate, operatorii sunt cei care trebuie să le ecologizeze la final de sezon. Unii o fac, însă spun, că după plecarea lor, localnicii sau turiștii care mai revin pe plaje își abandonează derșeurile acolo. Potrivit statisticilor plaja de la Vama Veche este considerate ca fiind cea mai murdară.
An de an, chiar și la cateva luni bune dupa plecarea turistilor de pe litoral și încheierea sezonului estival, plajele românești rămân înca sub imperiul gunoaielor și deșeurilor lăsate în urmă de aceștia. Ţigări, scutece folosite, sticle şi ambalaje de plastic şi chiar hârtie igienică sunt aruncate pe plajă sau chiar în apă.
„Am găsit mucuri de tigare, paie și bețișoare de lemn de la înghețată. mucurile de țigare sunt foarte des întâlnite”, subliniază un voluntar.
„Se-nmulțesc șervețelele de hârtie, șervețelele umede din acelea textile, binențeles bețisoarele de acadea, de amestecat cafea”, a mai adăugat un alt voluntar.
Statisticile sunt îngrijorătoare iar cantitățile de deșeuri strânse de pe plajă, cresc de la un an la altul. Degeaba avem sute de metri de nisip fin dacă acesta este plin de gunoaie. Peste tot sunt numai mucuri de țigară, resturi de mobilier, peturi, pahare de unică folosință.
„În ultimile sesiuni am observat o creștere a deșeurilor pe plajele românești. 6.000 de elemente pe toate cele nouă sectoare de plaje. Am găsit mucuri de țigară, sunt în top, zeci de mii, apoi avem elementele mai mici. Bețișoarele de amestecat în băuturi, capace, resturi de ambalaje, pungi din plastic. Ceea ce am remarcat este că dimensiunea deșeurilor este din ce în ce mai mică. Întâlnim și scutece, recipiente de medicamente, medicamente cu lichid”, precizează Angelica Paiu, manager de proiect.
Mai grav este însă faptul că multe dintre aceste deșeuri sunt aruncate sau duse de vânt în apa mării. Organizațiile de mediu colectează periodic deșeurile dar de la an la an statisticile sunt din ce în ce mai îngrijorătoare. Impactul asupra mediului este unul extrem de nociv. Și în final tot oamenii au de suferit cel mai mult precum și mediul acvatic .
„Până acum, în sectoarele pe care le-am monitorizat, de departe Vama Veche este cel mai murdar sector de până acum. Ca și deseuri am întâlnit de la pampers la peturi, în continuare șervețele umede și bețe de urechi, nu le mai aruncați pentru că sunt usor ingerabile de către viețuitoarele marine și nu numai”, ne informează Marian Paiu, director executiv ONG Mare Nostrum.
„Noi facem un plastic tot mai dur, tot mai rezistent pentru confortul nostru, iar el se distruge tot mai greu. Ajunge să fie transformat în micro și nanoplastic, care plutește pe suprafața apei și valvele îl acumulează, rapanele care se hrănesc cu aceste valve, îl încorporează, ajungând în aparatul digestiv al vietăților acvatice”, transmite Adrian Bilbă, cercetător științific.
România a primit de la Uniunea Europeană 12 miliarde de euro numai pentru implmentarea proiectelor de mediu. Dintre acestia 1,2 miliarde pot fi cheltuiți doar pentru poiectele ce vizează deșeurile. Numai că pe langă fonduri trebuie lucrat si la mentalitatea și educația celor care vin an de an să își petreacă vacanța pe litoralul românesc. Urmatoarea monitorizare va fi facuta in primavara, aproape de deschiderea sezonului estival.
Discussion about this post