Legenda gimnasticii românești, Simona Amânar, s-a aflat la Constanța, pentru a „boteza” în mod oficial Sala Sporturilor. Din 2022, Sala Sporturilor poartă numele, marii campioane Simona Amânar, care a primit botezul oficial, în prezența multiplei campioane olimpice, mondiale și europene la gimnastică.
Inițiator al evenimentului a fost Agenția Națională pentru Sport, prin DJST Constanța; parteneri: ISJ Constanța, CSS1 Constanța, CS Farul Constanța.
„„Mă bucur să fiu aici alături de oameni dragi, care mi-au îndrumat pașii în gimnastică, foste colege și mulți mulți alții. Mulțumesc ANS, DJST Constanța pentru această inițiativă de a da numele Simona Amânar Sălii Sporturilor. Gimnastica nu e ușoară și nu trebuie renunțat“, a declarat Simona Amânar Tabără.
Simona Amânar a dezvelit inscripția Sala Sporturilor „Simona Amânar“ de la intrarea în clădire, în aplauzele celor prezenți.
Gimnasta are un palmares impresionant și a participat la două ediţii ale Jocurilor Olimpice. În 1996, la Atlanta, a obţinut patru medalii: una de aur, la sărituri (singura gimnastă româncă medaliată cu aur), una de argint, la sol şi două de bronz, la individual compus şi cu echipa. În 2000, la J.O. de la Sydney, a devenit campioană olimpică absolută (după ce Andreei Răducan i-a fost retrasă medalia de aur pe motiv de doping), a cucerit titlul cu echipa şi a obţinut medalia de bronz la sol.
După Olimpiada de la Sidney, considerată ca fiind apogeul carierei sale, s-a retras din activitate. S-a mutat la Timişoara, unde a devenit asistentă universitară la Facultatea de Sport a Universităţii de Vest şi, la scurt timp, a ocupat funcţia de vicepreşedinte al Federaţiei Române de Gimnastică. În paralel, fosta campioană mondială a lucrat ca prezentator al ştirilor sportive de televiziune. A fost numită cetăţean de onoare la Bucureşti, Constanţa şi Timişoara şi a fost inclusă în Comisia de etică a Comitetului Olimpic Român.
Ca distincţie internaţională, Simona Amânar a fost premiată cu Sport Award la Londra, reuşind să fie a doua româncă, după Nadia Comăneci, care a câştigat acest titlu comparabil cu Oscarul sportului. Ulterior, în 2007, gimnasta a fost inclusă şi în International Gymnastics Hall of Fame, cu prilejul unei ceremonii desfăşurate la Oklahoma City (SUA).
I-a fost acordat titlul de Maestră Emerită a sportului. Totodată, prin Decret Prezidenţial, în anul 2000 i-a fost conferit Ordinul naţional „Serviciul Credincios”, în grad de comandor.
Discussion about this post