Ce ne mai oferă Constanța în afară de mare și plajă și indiferent de sezon? Mulți știu, puțini cunosc și doar câțiva au ajuns să descopere! Atât Constanța, cât și împrejurimile ei abundă într-o istorie impozantă. O filă din viața antică poate fi descoperită și la Cetatea Histria, care aparține de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanșa. Pentru a vizita situl arheologic, rezervați-vă o după-amiază pentru a vă plimba pe drumurile pavate si pentru a vă pierde printre ruinele Orașului Antic.
Cetatea Histria se află în partea estică a Dobrogei, înconjurată de Lacul Sinoe, aproape de limita teritorială cu județul Tulcea. Situat la aproximativ 65 de km de Constanța, la Orașul Antic Histria puteți ajunge dacă o luați pe drumul Năvodari-Corbu-Săcele. Așa, veți avea asigurată o priveliște pitorească, scăpând de aspectul citadinizat al Constanței. Înainte de ajunge la cetate, GPS-ul vă va conduce pe un drum sublim, șerpuind printre două lacuri, Histria și Nuntași.
Complexul de la Istria este compus din Muzeul Cetății Histria și ruinele orașului greco-roman.
În Orașul Antic Histria, veți putea admira coloane, turnuri și zidul de apărare, bastioanele din partea de vest a asezarii, precum si ruinele templelor grecesti din zona sacra sau zona civila cu cartiere sau ateliere mestesugaresti. De asemenea, Muzeul curpinde fragmente ce au aparținut odată coloanelor impunătoare ale clădirilor grecești, pietre sculptate cu imagini ale zeităților grecești, vase reconstruite, ceramică aparținând celor doua culturi ale zonei (Hamangia și Babadag), bijuterii din os purtate odinioară de femeile din cetate, precum și numeroase instrumente folosite în practicarea diferitelor meșteșuguri.
Cea mai veche colonie grecească de pe țărmul vestic al Mării Negre
Istros/Histria, cea mai veche colonie grecească de pe țărmul vestic al Mării Negre, a fost întemeiată de milesieni la 657–656 a. Chr
Situată odinioară într-un golf marin, astăzi lacul Sinoe, nu departe de gurile Dunării, fluviu de care și-a legat existența, cetatea histrienilor a contribuit decisiv timp de 14 veacuri la definirea unui spațiu de interculturalitate în nord-vestul Pontului Euxin, informează Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Histria este astăzi o mare rezervație arheologică, al cărei teritoriu, împreună cu necropolele sale, atinge aproximativ 75 ha întindere. Cel mai important sit arheologic situat pe țărmul românesc al Mării Negre, Histria, are o istorie de peste 100 de ani de cercetări arheologice asidue.
Astfel, Histria a devenit una dintre primele școli de arheologie pentru multe dintre generațiile de studenți din universități românești de tradiție (Universitatea București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj etc.). Din acest motiv, în afară de sit, la Histria există și o bază arheologică, unde pot fi cazați studenții și arheologii care își desfășoară activitatea acolo, dar și depozite pentru conservarea descoperirilor.
Din moment ce Histria constituie o atracție turistică pentru români, dar mai ales pentru străini, în anii 80 ai secolului trecut, aici a fost ridicat un nou muzeu de sit. Prin urmare, Histria zilelor noastre constă dintr-un muzeu în aer liber (situl propriu-zis), un muzeu, o bază arheologică, depozite, un restaurant și o parcare.
Cetatea Histria este unul dintre cele mai importante situri arheologice de la noi, iar istoria dezvoltării acestui loc este una complexă și unică în țară.Astfel, putem spune că reprezintă un obiectiv „must see” de pe litoral. Constanța are de oferit mai multe lucruri decât cele de suprafață, decât marea, nisipul, distrația caracteristică cluburilor de pe plajă. Descoperiți-le și voi! Aproape de litoralul românesc, dar în același timp departe de forfota și aglomerația orașului, Cetatea Histria dezvăluie o porție de istorie, aducând totodată un moment de respiro, oferindu-vă o experiență aparte.
Discussion about this post