România poate deveni în următorii patru ani cea importantă ţară de sud-estul Europei la produse procesate, cu ajutorul programelor naţionale şi europene destinate procesării, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la deschiderea târgului dedicat „Zilei Produselor Agroalimentare Româneşti”.
„Din datele şi din analizele pe care noi le le facem în momentul de faţă, cu Investalim şi cu partea de procesare din Programul Naţional Strategic, România în următorii patru ani, pentru că implementarea acestor proiecte este în următorii patru ani, cred că va deveni cea mai importantă ţară de sud-estul Europei la produse procesate. Bineînţeles, pe de o parte, o să ne asigurăm gradul de autosuficienţă în ţară, dar de ce nu, fermierii şi procesatorii să meargă şi către export, pentru că ne dorim ca din punct de vedere economic fermierii se să capitalizeze şi să meargă mai departe pentru dezvoltarea acestor sectoare”, a precizat Barbu.
Întrebat ce se poate face pentru reducerea deficitului comercial cu produse agroalimentare, având în vedere că importurile de astfel de produse au crescut la aproape 9 miliarde de lei în primele opt luni, Barbu a explicat că Guvernul României finanţează deja o serie de programe pentru dezvoltarea procesării în România, dar şi a sectoarelor avicol şi suin.
„Trebuie să ne uităm foarte atent pe balanţa comercială, pe această creştere. Guvernul României a luat decizia, deja se semnează contracte pe un program foarte important în România, Investalim. Practic, semnăm contracte de peste 900 de milioane de euro procesare în România. Complementar, venim pe Programul Naţional Strategic, pe fonduri europene, cu aproape 700 de milioane de euro, la fel pe procesare în România. Mai mult de atât, Ministerul Agriculturii a deblocat încă de anul trecut, din 2023, partea de zootehnie, astfel încât avem în momentul de faţă peste 56 de ferme. Pe partea de sector avicol, deja sunt finalizate peste 9 milioane de locuri în creşterea de pui. În sectorul de porc, 70% din investiţii sunt finalizate, ceea ce arată că în martie anul următor deja sunt populate aceste ferme şi vom produce peste 1,5 milioane de purcei.Venim complementar cu un nou program de reproducţie, dar integrat şi cu creştere, astfel încât să mai scoatem 60 de ferme, undeva la 1.500 d e scroafe pentru purcei, dar integrat şi cu creştere 40.000 de porci graşi pe fermă. Toate aceste lucruri se vor vedea în timp”, a subliniat şeful de la Agricultură.
Acesta a transmis că susţine în continuare „pariul” pe care l-a făcut de când a preluat şefia Ministerului Agriculturii referitor la reducerea deficitului comercial pe carnea de porc şi dezvoltarea sectorul suin din România.
„Aşa cum am promis, în continuare susţin pariul meu cu Ministerul Agriculturii: carnea de porc şi sectorul suin din România. Cred că în următorii patru ani, cu aceste două programe foarte importante pe care le-am finanţat din bugetul statului, cu o cofinanţare de peste 80%, sunt sigur că decalajul din balanţa comercială în următorii patru ani se va regla la carnea de porc”, a adăugat Florin Barbu.
Sursă: Agerpres
Discussion about this post