Google a anunțat astăzi că a semnat un acord cu compania nucleară Kairos Power pentru construirea a șapte mici reactoare care să furnizeze energie electrică centrelor sale de date. Acordul promite să adauge aproximativ 500 de megawați de electricitate fără emisii de carbon, într-un moment în care cererea de energie pentru centrele de date și inteligența artificială este în creștere, relatează TechCrunch.
Noile centrale sunt programate să intre în funcțiune până la sfârșitul deceniului, potrivit Google. Nu este clar dacă reactoarele vor fi conectate direct la site-urile Google – un aranjament cunoscut sub denumirea de „în spatele contorului” – sau dacă acestea vor alimenta rețeaua, Google revendicând energia fără emisii de carbon prin intermediul acordului său cu Kairos.
Prin acest acord, Google se alătură Microsoft și Amazon în apelul la energia nucleară pentru a-și satisface setea de energie electrică. În septembrie, Microsoft a anunțat că va plăti Constellation Energy pentru a reporni un reactor de la Three Mile Island care a fost închis în 2019. La începutul acestui an, Amazon a declarat că va construi un centru de date hiperscale și îl va conecta direct la o altă centrală nucleară din Pennsylvania.
Potrivit sursei citate, dacă Kairos reușește să atingă termenul din 2030, ar fi o ușoară revizuire a unei previziuni recente: încă din iulie, compania viza operațiuni comerciale până „la începutul anilor 2030”, potrivit unui articol publicat de Departamentul american al Energiei. Chiar dacă Kairos reușește să atingă obiectivul revizuit, este blocată într-o cursă cu startup-urile din domeniul fuziunii, multe dintre acestea având ca obiectiv pornirea centralelor electrice la scară comercială înainte de 2035.
Kairos face parte dintr-o nouă generație de întreprinderi nucleare care construiesc așa-numitele reactoare modulare mici (SMR), în încercarea de a reduce costurile și de a accelera construcția centralelor nucleare.
Majoritatea centralelor nucleare sunt instalații masive, care furnizează 1.000 de megawați sau mai mult, dar a căror planificare durează ani și a căror construcție durează aproape un deceniu. Cele mai noi reactoare de fisiune din SUA, unitățile Vogtle 3 și 4 din Georgia, au fost puse în funcțiune în 2023 și, respectiv, 2024, rupând o secetă de șapte ani (cel mai nou reactor următor a fost pus în funcțiune în 2016). Totuși, acestea au avut o întârziere de șapte ani și au depășit bugetul cu 17 miliarde de dolari.
Discussion about this post