Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică, vineri, un proiect de ordin care prevede ca persoanele care solicită notarilor publici reconstituirea actelor distruse de o calamitate să fie scutite de plata onorariilor.
Potrivit unui comunicat, vineri a fost publicat pe pagina de internet a instituţiei proiectul de ordin al ministrului Justiţiei pentru completarea Normelor privind tarifele de onorarii minimale pentru serviciile prestate de notarii publici, însoţit de referatul de aprobare, pentru a fi supuse procedurii de dezbatere publică.
Se propune completarea Ordinului ministrului Justiţiei 177/C/19.01.2024 pentru aprobarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 70 din 26 ianuarie, respectiv, la art. 27, după alineatul (1), se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins: ‘Sunt scutite de plata onorariilor persoanele care solicită reconstituirea actelor distruse de o calamitate sau eliberarea de copii legalizate, duplicate ori copii din arhivă ale unor astfel de acte. Dovada situaţiei menţionate anterior se face cu înscrisuri’.
De asemenea, conform Ministerului Justiţiei, la anexa nr. 5 – Scutiri şi reduceri, după punctul I se introduce un nou punct, punctul I1, cu următorul cuprins:
„Sunt scutite de plata onorariilor persoanele care solicită reconstituirea actelor distruse de o calamitate sau eliberarea de copii legalizate, duplicate ori copii din arhivă ale unor astfel de acte. Dovada situaţiei menţionate anterior se face cu înscrisuri”.
Pe 19 septembrie, Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România a înaintat Ministerului Justiţiei o hotărâre prin care s-a propus amendarea Normelor privind tarifele de onorarii minimale pentru serviciile prestate de notarii publici, iar, în urma analizei soluţiei legislative propuse, a fost apreciată ca oportună completarea OMJ 177/C/19.01.2024, se menţionează în comunicat.
„A fost avut în vedere contextul evenimentelor meteorologice extreme din luna septembrie în România şi efectele deosebit de grave produse asupra comunităţilor din zonele afectate, printre care se numără şi distrugerea documentelor notariale aflate în arhiva birourilor notariale ori în posesia persoanelor afectate. Având în vedere această situaţie, s-a apreciat ca fiind necesară reglementarea unei măsuri de sprijin pentru cetăţenii care se află în asemenea situaţii”, a explicat ministerul.
De asemenea, s-a apreciat că această propunere de reglementare nu trebuie limitată la evenimentele din luna septembrie, ci trebuie să aibă aplicabilitate şi pe viitor, în cazul oricărei calamităţi.
Discussion about this post