Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură (CCINA) Constanța a organizat, joi, 17 octombrie 2024, la Aristrocratos Ballroom Mamaia, „Topul firmelor din județul Constanța” – ediția a XXXI-a, un eveniment tradițional pentru cea mai dinamică și solidă comunitate de afaceri din Constanța. Structura clasamentelor a fost realizată de către Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură (C.C.I.N.A.) Constanța, în baza prevederilor metodologiei unice, aprobată de conducerea Camerei de Comerț și Industrie a României (C.C.I.R.).
Evenimentul dedicat celebrării excelenței în afaceri a fost deschis de Mihai Daraban, Președintele CCINA Constanța și CCIR și Ruxandra Serescu, Directorul General al CCINA Constanța, la ceremonie fiind prezenți, de asemenea, Subprefectul Județului Constanța, Șenol Ali, și Viceprimarul Municipiului Constanța, Ionuț Rusu, reprezentanți ai autorităților publice, oficialități, primari din județul Constanța.
Ambianța elegantă a venit în completarea ceremoniei de premiere, care a recunoscut realizările deosebite ale companiilor din județul Constanța. În cursul serii, participanții au avut atât oportunitatea de a avea o perspectivă amplă asupra peisajului economic actual, cât și de a se angaja în activități de networking, muzica de calitate aducând un plus de rafinament serii festive.
Ierarhiile cu laureații topului au fost stabilite conform unei metodologii stricte și complexe, aprobată și aplicată unitar la nivelul întregului sistem cameral. În stabilirea clasamentelor finale au fost luați în calcul indicatori precum cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficiența utilizării resurselor umane și eficiența utilizării capitalului angajat, calculați în baza a 16 elemente extrase din situațiile financiare depuse de companii la Ministerul Finanțelor Publice și la Oficiul Național al Registrului Comerțului. La realizarea Topului județean al firmelor, au fost prelucrate datele conținute în bilanțurile financiar-contabile depuse de firmele din județul Constanța pentru anul 2023.
7 domenii principale de activitate, 377 subdomenii
Clasificarea întreprinderilor pe clase de mărime s-a structurat în conformitate cu prevederile legale, în funcție de criteriile care încadrează societățile pe tipuri de întreprindere: microîntreprinderi, întreprinderi mici, întreprinderi mijlocii, întreprinderi mari și întreprinderi foarte mari. Ierarhizarea s-a realizat după domeniul principal de activitate, reflectat de codul CAEN de patru cifre al activității declarat în situațiile financiare aferente anului 2023. Au fost luate în considerare 7 domenii principale de activitate, divizate în 377 subdomenii. Au fost depuse bilanțurile financiar-contabile aferente anului 2023 de către 34.510 societăți din județul Constanța, cu 3,78% mai multe decât în anul precedent 2022. Indicatorii generali utilizați pentru ierarhizarea societăților au fost: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficiența utilizării resurselor umane și eficiența utilizării capitalului angajat.
Radiografie economică pentru 34.510 de societăți
Din totalul de 47689 de persoane juridice din județul Constanța, în funcțiune, înregistrate la Registrul Comerțului, un număr de 34.510 societăți au depus bilanțurile financiar-contabile aferente anului 2023 (până la data de 15 iulie 2024, conform Metodologiei naționale de realizare a clasamentului).
Pe primele trei locuri în acest „Top” s-au clasat 1.660 societăți, incluse în Catalogul tipărit, care însumează o cifră de afaceri de 37.971.034.907 lei. La categoria Trofee de Excelență, sunt 156 de firme clasate pe primul loc la ultimele 5 ediții ale Topului Județean (2019, 2020, 2021, 2022, 2023). Ca pondere a numărului de firme premiate pe criteriul activității desfășurate, cele mai multe premii sunt obținute de firmele din domeniul de activitate „Servicii”.
Premii speciale
În programul evenimentului, un episod distinct a fost cel în care, alături de jucătorii economici importanți ai județului Constanța, reprezentând succesul în business atât la nivel regional, cât și național, au mai fost premiați și reprezentanții unor instituții care au obținut rezultate de excepție în domeniile lor de activitate. Astfel, în cadrul Festivității s-au acordat și 5 premii speciale, respectiv companiei ROMPETROL RAFINARE SA – pentru cea mai mare cifră de afaceri realizată în anul 2023, dar și pentru aniversarea a 45 de ani de activitate, companiei COMVEX S.A. – pentru cel mai mare profit brut realizat în anul 2023, companiei EUROVIAL LIGHTING SRL – pentru aniversarea a 30 de ani de activitate, precum și instituției bancare BANCA COMERCIALĂ ROMÂNĂ SA – pentru lansarea programului național „Zbor”, investiție în educația și viitorul tinerilor din Constanța și din România.
La ceremonia de înmânare a premiilor au participat aproximativ 450 de persoane, atât manageri ai celor mai performante companii constănțene, cât și personalități de prim-plan din spațiul economic, cultural, academic și diplomatic din Constanța, reprezentanți ai asociațiilor profesionale și ai organizațiilor patronale, parteneri și reprezentanți mass-media.
Discussion about this post