Un studiu recent susține că tinerii angajaţi preferă un job lipsit de stres, în timp ce generaţiile mai mature caută un loc de muncă ce le oferă un sentiment de apartenenţă.
Sondajul realizat de Pluxee România, împreună cu Ipsos România, mai prevede și faptul că doar 1 din 3 angajaţi români ar recomanda unui prieten compania pentru care lucrează în prezent.
”Rezultatele studiului arată că în topul priorităţilor angajaţilor din România se află atât aspecte ce îmbină recompensarea echitabilă a muncii cu o cultură organizaţională ce pune accent pe stabilitate şi pe lipsa presiunii, cât şi beneficii precum săptămâna de lucru redusă. Însă, aşteptările legate de muncă tind să evolueze şi să se schimbe o dată cu vârsta: în timp ce pentru tinerii din Generaţia Z lipsa presiunii la job se află pe locul 2 în topul priorităţilor, pentru angajaţii mai maturi, din generaţiile Y şi X, stabilitatea locului de muncă e mult mai importantă. Angajaţii din generaţia Baby Boomers, pe de altă parte, caută un loc de muncă ce le oferă, pe lângă stabilitate, şi un mediu de lucru prietenos, în care să aibă un sentiment de apartenenţă”, arată Pluxee România.
Românii vor de la locul de munca un salariu corect, program de lucru flexibil şi colegi competenţi.
”Pentru prima oară în România, preferinţele şi atitudinile faţă de muncă ale celor 4 generaţii active în piaţa muncii au fost cercetate într-un demers menit să surprindă ce înseamnă o cultură organizaţională incluzivă generaţional. În prezent, pe piaţa muncii din România sunt activi peste 5,7 milioane de români cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani. De altfel, pentru prima oară în istoria recentă a ţării noastre, forţa de muncă a României e alcătuită din 4 generaţii de angajaţi ce s-au format şi dezvoltat în sisteme economice şi sociale extrem de diferite: de la angajaţii cei mai seniori, maturizaţi într-o economie centralizată, la cei mai tineri, născuţi după 1996 şi educaţi în apogeul revoluţiei digitale”, mai susține studiul.
Cei care sunt în căutarea unui noi job își doresc flexibilitate și să poată lucra de acasă, cam 37% dintre ei, mai precis.
Lista dorințelor continuă: oportunități de avansare în carieră (35,9%), mai multe beneficii extrasalariale (33,7%), proiecte care să îi motiveze (35,2%) și, bineînțeles, mai multă stabilitate (29,9%).
Dar nu numai oferta contează, ci și reputația. Pentru peste 60% dintre candidați, imaginea publică a unei companii joacă un rol important în decizia de a aplica pentru un job.
Eforturile depuse de companii pentru a-și construi un brand puternic sunt, așadar, esențiale, cu 68,7% dintre respondenți preferând să aplice la astfel de companii.
Și totuși, există limite. Chiar și în fața unui companii cu o reputație bună, jumătate dintre candidați ar refuză un job dacă oferta financiară și pachetul de beneficii nu îndeplinesc așteptările.
Discussion about this post