Marea Neagră a devenit roșie. Este un fenomen extrem de rar pe litoralul românesc, iar biologii cred că un tip de alge a invadat apele naționale. Specialiștii de la Institutul de Cercetări Marine au luat probe, dar până vor avea suficiente date pentru o concluzie legată de toxicitatea apei, ne sfătuiesc să nu intrăm în apă și să nu consumăm scoici culese din acvatoriul portuar.
Azi dimineață, toată apa din portul turistic Tomis s-a colorat în roșu. Valurile ruginii au atras atenția persoanelor care se plimbau pe diguri.
„Toată marea este așa – cred că e o algă care înflorește în perioada asta.” „Toată marea-i roșie: și-n bazin, și-n exterior, peste tot.” „Din cauza asta nici peștele nu răspunde. Cred că-l sufocă ceva, se întâmplă.” a spus un pescar
„Îi cam roșie sau spre murdar.” „Mă miră că… să vezi culoarea apei așa… Hai, de-ai vedea-o când e aglomerat, când se circulă, dar acum?!…”crede un turist.
Ca să afle ce a colorat marea, cercetătorii Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marină din Constanța au luat probe din apă.
„Sunt niște alge microscopice care fac parte din Dinoflagelate, care în anumite condiții de mediu se dezvoltă abundent, producând această culoare roșie.”a spus Oana Vlas , de la INCDM Constanța:
: „Sunt favorizate de lumină mai slabă în această perioadă, ziua e mai scurtă, în același timp sunt favorizate, ca toate viețuitoarele, de temperaturile mai ridicate, care la Marea Neagră acum au noi recorduri.” a adăugat Adrian Bâlbă, doctor în științe.
Deși toxice pentru viețuitoarele marine, nu afectează și oamenii, însă ar trebui să fim precauți, spun biologii.
„Specia Lingulodinium polyedra se regăsește într-o listă de specii cu potențial toxic.” „Este bine să ne ferim, să nu punem mâna în apă, să nu facem baie în acea apă.” a spus Oana Vlas , de la INCDM Constanța:
Nu este prima dată când petele roșii au apărut pe litoralul românesc. Și în luna aprilie a anului trecut, Marea Neagră a fost roșie pentru câteva zile.
Discussion about this post