Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) plasează atât România, cât şi statele care au lansat sistemul în 2022, Slovacia, Malta şi Letonia, în fruntea cursei către atingerea obiectivelor europene de mediu, a declarat Doiniţa Mihai, vicepreşedinte Public Affairs Eastern Europe South, TOMRA (companie de automate de reciclare), la un eveniment de profil.
Aceasta a precizat că, în primii ani implementare, ţările din fruntea clasamentului au atins deja o rată de colectare de 70-80%.
Doiniţa Mihai a arătat că, în prezent, sunt 16 ţări care au implementat Sistemul Garanţie-Returnare, dintre care cinci în ultimii doi ani, printre care şi România. În viitorul apropiat, alte 15 state vor implementa sistemul, atât din Uniunea Europeană cât şi din zona non-UE.
„Alte state precum Cipru, Belgia, Turcia, Kosovo şi Slovenia, care deşi au luat o decizie legislativă în acest sens, nu au fixat încă termenul de lansare al SGR. Mai sunt alte opt state din zona UE care discută oportunitatea implementării unui astfel de sistem”, a menţionat reprezentanta TOMRA, care a participat la conferinţa ‘PRIA Environment – Aniversare un an de SGR în România’.
Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) a fost lansat în România pe 30 noiembrie 2023. Toţi comercianţii care vând băuturi în ambalaje SGR, indiferent de dimensiunea suprafeţei lor de vânzare, au obligaţia de a organiza puncte de returnare pentru a oferi consumatorilor posibilitatea de a preda ambalajele în schimbul garanţiei plătite la cumpărarea băuturilor. La achiziţia unei băuturi, consumatorul va plăti, pe lângă preţul produsului, o garanţie pe care o va revendica în momentul în care returnează ambalajul post-consum. În acest fel, deşeul de ambalaj capătă valoare şi este deviat de la depozitarea în gropile de gunoi.
Potrivit RetuRO, administratorul Sistemului de Garanţie-Returnare, peste 81% dintre ambalajele cu sigla ‘SGR’ au fost returnate de către consumatori în luna septembrie, în creştere faţă de luna august, când rata de colectare a fost de 78%. Astfel, luna trecută, consumatorii au returnat 453 de milioane de ambalaje.
În total, 2,32 miliarde de ambalaje au fost returnate din decembrie 2023 până în septembrie 2024, iar din momentul implementării sistemului în România şi până în prezent, aproximativ 144.000 de tone de ambalaje au fost predate de RetuRO către reciclatori, asigurând reintegrarea materialelor în circuitul economic pentru fabricarea de noi ambalaje, conform principiului bottle-to-bottle.
RetuRo Sistem Garanţie Returnare S.A. este o companie non-profit, creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%) şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).
La conferinţa PRIA Environment au participat reprezentanţi ai companiei RetuRO, ai producătorilor, retailerilor, asociaţiilor din domeniu, companiilor de mediu din zonele de reciclare, salubrizare, OIREP-urile, UAT-urile, ADI-urile, precum şi ai autorităţilor centrale.
Sursă: Agerpres
Discussion about this post