Românii pot investi, începând de luni, în titluri de stat, într-o nouă ediţie Tezaur cu dobânzi anuale de peste 7%, cu maturităţi de 1,3 sau 5 ani, informează Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
„Începând de luni, 4 noiembrie, românii pot investi în titluri de stat Tezaur, cu maturităţi de 1,3 sau 5 ani, cu dobânzi anuale avantajoase de 5,95%, 6,70%, respectiv 7,10%”, notează instituţia într-un comunicat de presă.
Titlurile de stat pot fi achiziţionate online (în perioada 4 noiembrie 2024 – 5 decembrie 2024, doar de către persoanele fizice care sunt înregistrate în Spaţiul Privat Virtual (SPV) pentru titluri lansate prin intermediul unităţilor Trezoreriei Statului), la sediul unităţilor Trezoreriei Statului, pe toată durata perioadei de subscriere (4 noiembrie 2024 – 6 decembrie 2024) şi prin subunităţile poştale ale Companiei Naţionale ‘Poşta Română’ (între 4 noiembrie 2024 – 5 decembrie 2024, în mediul urban, respectiv între 4 noiembrie 2024 – 4 decembrie 2024, în mediul rural).
Potrivit sursei citate, în cazul achiziţiei online, operaţiunile care pot fi realizate sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat Tezaur, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar, un alt cont de subscriere, sau un cont Junior.
„Veniturile obţinute din investirea în titluri de stat lansate de Ministerul Finanţelor sunt neimpozabile. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. În plus, un investitor are libertatea de a efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri. Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii”, se arată într-un comunicat de presă.
Fondurile obţinute de Ministerul Finanţelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice.
Sursă: Agerpres
Discussion about this post