Un smog toxic a învăluit marţi capitala indiană, în unele zone calitatea aerului atingând nivelul „sever” cu puţin timp înainte de sosirea iernii, când aerul rece reţine poluanţii şi conduce la o creştere a cazurilor de boli respiratorii, transmite Reuters.
Amestecul de fum, emisii şi praf reprezintă o problemă anuală pentru autorităţile din New Delhi, principalele cauze fiind emisiile autovehiculelor, praful din construcţii şi fumul emanat de arderea miriştilor în statele învecinate din nord, Punjab şi Haryana.
„Perspectivele pentru următoarele şase zile: calitatea aerului este probabil să se situeze în categoria ‘foarte slabă’ până la ‘severă”’, a declarat Ministerul Ştiinţelor Pământului.
Ministerul a adăugat că scorul general al oraşului în indicele de calitate monitorizat de cele mai importante autorităţi indiene în materie de poluare a fost „foarte slab”, de 384, şi este probabil să se menţină la acest nivel până joi.
Un indice cuprins între 401 şi 500 se încadrează în categoria „severă”, ceea ce înseamnă că nu afectează doar persoanele cu boli preexistente ci şi pe cele sănătoase.
Datele ministerului au arătat că arderea miriştilor a sporit din ce în ce mai mult poluarea în ultimele trei zile, ajungând la o pondere de peste 23% luni, de la aproximativ 15% sâmbătă.
Aproximativ o treime dintre cele 39 de staţii de monitorizare ale oraşului au indicat marţi un scor „sever”, de peste 400, a indicat Central Pollution Control Board (CPCB), cifră situată mult sub scorul de calitate a aerului de la 0 la 50, considerat „bun”.
Capitala Indiei intenţionează să folosească ploaia artificială pentru a combate poluarea aerului în acest an, a declarat marţi ministrul Mediului, Gopal Rai.
Metoda de declanşare a ploii prin însămânţarea norilor cu săruri a fost luată în considerare pentru a reduce poluarea şi în 2023, însă planul nu s-a materializat din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.
„Fac apel la ministrul federal al Mediului… Acum, în Delhi şi în nordul Indiei, poluarea a atins hotarul de 400″, a declarat Rai reporterilor, referindu-se la scorul indicelui calităţii aerului de marţi.
Grupul elveţian IQAir a clasificat marţi New Delhi drept al doilea cel mai poluat oraş din lume, după Lahore din Pakistan, ţară vecină unde autorităţile au adoptat, de asemenea, măsuri de urgenţă în urma nivelurilor de poluare fără precedent înregistrate duminică.
Guvernul din provincia estică Punjab, unde se află Lahore, a pus deteriorarea calităţii aerului pe seama poluării provenite din India, o problemă pe care a promis că o va aborda cu vecinul său prin intermediul Ministerului de Externe.
Sursă: Agerpres
Discussion about this post