O femeie din județul Constanța, victimă a unei erori medicale, a câștigat despăgubiri la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, iar Spitalul Județean trebuie să-i plătăasca 50.000 de euro. Femeia a fost victima unui malpraxis în urma unui diagnostic greșit fiindu-i extirpat un sân. După 14 ani, timp în care a bătut calea instanțelor de judecată, aceasta a câștigat procesul cu spitalul, în cele din urmă. Decizia este definitivă și trebuie pusă în aplicare însă… nu este și irevocabilă!
În ianuarie 2008, Maria Tusă avea 42 de ani, iar un control de rutină la oncologie, i-a schimbat viața. A mers la un medic din Spitalul Județan din Constanța pentru că simțea un nodul la nivelul sânului stâng. Oncologul a examinat-o clinic şi apoi i-a cerut să facă o mamografie şi o puncție, pentru un examen citologic. Pe baza rezultatelor, oncologul i-a pus diagnosticul de neoplasm mamar.
„La a doua internare mi-a pus și gradul: Gradul 3B. Am făcut chimioterapie prima dată, după aceea m-a trimis după două ture de chimioterapie să iau legatura cu un chirurg”, a precizat Maria Tusă.
În continuare, oncologul a sfătuit-o să accepte și intervenția chirurgicală. În aprilie 2008 femeia s-a operat într-un spital privat. I-a fost extirpat sânului stâng, câțiva mușchi și ganglionii-sateliți.
„M-a operat, mi-a scos tot sânul cu toate că, vă spun eu, n-aș fi vrut lucrul asta, dar știți cum este – neștiind ce să faci te iei după un medic”, a completat victima.
La operație, chirurgul a prelevat mai multe probe de țesut, dar nimeni nu a efectuat niciun examen al acestora. În 2010, pacienta a fost consultată de un medic endocrinolog care, după examinarea documentelor medicale, şi-a exprimat îndoielile cu privire la diagnosticul de cancer. Ulterior s-a stabilit, prin examene medicale suplimentare efectuate asupra țesuturilor prelevate în timpul intervenției chirurgicale, că femeia suferise de o boală benignă: mastopatie fibrochistică, NU de cancer. Considerând că a fost victima unui malpraxis, Maria Tusă a decis să pună piciorul în prag. A depus o plângere penală pentru vătămare corporală împotriva celor doi medici implicați. A intentat, de asemenea, acțiuni pentru stabilirea existenței unei situații de malpraxis. Apoi, femeia a umblat prin instanțe, cauza fiind strămutată, la cererea ei, la instanțele din Brașov.
„A fost un drum interminabil, de 15 ani. Întreg litigiul a început în martie 2001. Legislația care ne este deschisă atât nouă, tuturor pacienților, este extrem de ambiguă și nu este menită a soluționa într-un fel. La CEDO am promovat o acțiune în anul 2008 reclamând faptul că hotărârile instanțelor sunt contradictorii, incoerente și că nu reușim să obținem un rezultat”, a declarat avocata Mihaela Ispas.
Concomitent, Maria Tusă a deschis o procedură disciplinară împotriva oncologului care i-a spus ca are cancer. Colegiul Medicilor a stabilit că acesta şi-a îndeplinit îndatoririle profesionale în mod superficial şi că este vorba despre o abatere medicală în conduita sa, însă răspunderea penală era prescrisă.
„Toată lumea are tendința de a se-ndrepta către Colegiul Medicilor neștiind în realitate că Colegiul Medicilor nu are drept de jurisdictie pe malpraxis, ci este doar un organ de cercetare disciplinara. Procedura la Colegiul Medicilor a durat zece ani și s-a încheiat în anul 2020 cu aplicarea unei mustrari pentru doamna doctor”, a declarat avocata Mihaela Ispas.
Contactat telefonic, medical oncolog Iuliana Pleș, a refuzat să comenteze subiectul, precizând însă că va respecta decizia instanței. În cele din urma, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat printr-o decizie definitivă, anul acesta, iar Tribunalul din Constanța a pus în practică rezoluția: medicul oncolog a comis un malpraxis.
Împreună cu spitalul, trebuie sa plătească despăgubiri de 50.000 de euro.
Cazul constănțencei care a câștigat despăgubiri la CEDO în urma unei erori medicale va fi folosit ca jurisprudență obligatorie în procesele de pe rolurile instanței. Mai exact, ca un precedent judiciar.
Discussion about this post