Premiera de gală a filmului documentar artistic ‘De la Doină la Rembetiko – o rapsodie balcanică’ şi un recital extraordinar de tip fusion care îmbină cele două genuri muzicale, cu participarea unor artişti renumiţi din România şi Grecia, va avea loc pe 16 noiembrie, la Club SNC din Constanţa, cu prilejul Zilei Dobrogei.
Potrivit unui comunicat transmis, sâmbătă, de Asociaţia Culturală CRN, printre artiştii care vor participa la eveniment se numără Niki Xilouri (voce şi percuţie), Maria Casandra Hauşi (voce), Stelu Enache (voce), Vanghelis Siligardos (bouzouki), Sorin Romanescu (chitară), Sabin Penea (vioară), Marius Vernescu Trio (alături de Beatrice Vernescu şi Oleg Laşcu), Adrian Stavian (orgă), Alexandru Ilea – Noian (fluier), Constantin Badea (voce).
Documentarul artistic realizat de regizorii Cristian Radu Nema şi Mimis Ravanis a fost filmat în România şi Grecia. Filmul este inspirat de corespondenţa epistolară dintre bunicul autoarei scenariului, Bianca Beatrice Michi, şi scriitorul român de etnie greacă Panait Istrati de la a cărui naştere se împlinesc anul acesta 140 de ani. Pe lângă valoarea sentimentală, filmul are o valoare de patrimoniu din perspectivă etnomuzicologică şi istorică. Naratorul este muzicianul şi omul de cultură Nicu Alifantis, care descrie mozaicul cultural căruia îi aparţin cele două genuri muzicale, precizează sursa citată.
Artistul va fi prezent la premiera de gală.
Evenimentul face parte dintr-o serie de manifestări dedicate proiectului ‘De la Doina la Rembetiko’, care îşi doreşte să promoveze confluenţa dintre două genuri muzicale aparte ce reprezintă spiritualitatea a două popoare ce se întâlnesc în spaţiul dobrogean – doina românească şi rembetiko grecesc, ambele incluse in patrimoniul imaterial UNESCO, spun organizatorii.
Proiectul îşi propune să scoată doina din spaţiul puţin accesibil al interpreţilor şi cunoscătorilor săi şi să o propulseze, alături de rembetiko, un alt gen muzical relevant pentru spaţiul balcanic şi pentru minoritatea greacă din România care a fost supranumit blues-ul Greciei, dând şansa noii generaţii să se familiarizeze cu conotaţiile sale, iar tinerilor interpreţi, păstrători ai doinei sau ai muzicii rembetiko, să devină cunoscuţi şi apreciaţi de un public cât mai numeros, se mai arată în comunicatul amintit.
Accesul la eveniment este liber.
Proiectul este realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa. Evenimentul se bucură de colaborarea cu Comunitatea Elenă Elpis din Constanţa.
Discussion about this post