Organizația Județeană PSD Constanța desfășoară în aceste momente o conferință de presă importantă la sediul de la Trocadero, în cadrul căreia sunt prezentate măsuri esențiale din Programul de Guvernare, axate pe domeniile sănătate, educație, cercetare și sport.
Evenimentul este susținut de dr. Cătălin Grasa, candidat pentru Senat, prof. Gela Ivașcu, candidat pentru Camera Deputaților, și lect. univ. Andrei Novac, candidat pentru Camera Deputaților. Aceștia detaliază planurile de dezvoltare și reformă pentru aceste sectoare prioritare, care vizează îmbunătățirea sistemului sanitar, educațional, a infrastructurii pentru cercetare și susținerea sportului.
Dr. Cătălin Grasa, candidat pentru Senat, a enumerat la începutul conferinței obiectivele Panului de Guvernare în ceea ce privește sistemul sanitar al țării.
„Avem 11 obiective care ating medicina primară, medicina secundară și medicina din zona spitalului. Vom începe cu rețeaua din centrele de comunitare care se referă la zonele rurale. Avem 200 de contracte care se vor finaliza în 2025, care implică și Constanța. Un alt proiect este promovarea și dotarea cabinetor medicilor de familie. La medicină secundară avem 69 de contracte cu finanțare de 950 de milioane de lei pentru reabilitarea și dotarea cu echipamente performante.
Ajungem la un capitol foarte important: dezvoltarea asistenței medicale spitalitești. unde vorbim de 33 de miliarde de lei. 10 miliarde de lei sunt investiți în continuare în cele trei spitale regionale: Iași, Cluj Napoca și Craiova cu termen de finalizare 2028.
Un alt lucru care ne doare este finalizarea investițiilor în centrele de mari arși din București, Timișoara și Târgu Mureș – lucru care se va finaliza în 2025-2026 și care va costa 1 miliard de lei. Era mai mult decât necesar să avem dotări și spitale noi pentru această zonă delicată”, a declarat dr. Cătălin Grasa.
Printre obiective se numără și dezvoltarea serviciilor pariative intra-spitalitești.
„Știți că și noi am dat în folosință o anexă a Spitalului Județean Constanța în anul 2020. Deschidem o zona pe care am pierdut-o cu toții din economia noastră generală. În ceea ce privește medicamentele, trebuie să mergem în continuare pe formulă de a compensa medicamentele care sunt necesare, care trebuie să aibă un preț cât mai bun (…) Prevenția și programele de sănătate trebuie dezvoltate: prevenția este mult mai importantă decât partea curativă, de aceea trebuie să dăm posibilitatea cât mai multor pacienți să treacă prin zona de screening (…) Un alt lucru care este supărător este finanțarea centrelor pentru dependență de droguri pentru adolescenți și adulți. Tot mai multe persoane aleg să consume droguri din ce în ce mai mult.
Îngrijiri la domiciliu a persoanelor vârstnice: 4.000 de paturi, iar numărul trebuie să crească. Complexitatea afecțiunilor este în creștere (…) Implementarea sistemului pentru monitorizarea paturilor de terapie intensivă: trebuie să știm ce necesități medicale există și de ce echipamente este nevoie, să ajungem la resurse umane și aici vom discuta despre corelarea locurilor și posturilor scoase la concurs la nevoia reală de asistență medicală încurajarea deschiderii de facultăți pentru moașe și asistente (…) Realizarea unei noi platforme unice a asigurării de sănătate pentru facilitarea pacienților, menținerea rolului statului în ceea ce privește casele de sănătate, consider că acele cabinete medicale din școli sunt bine venite”, a mai spus acesta.
Daniela Stan, inspectorul școlar adjunct al ISJ Constanța, prezentă la eveniment, a punctat factul că un miliard de euro se va duce către extinderea învățământului dual și pentru dotarea cu echipamente tehniologice.
„Abia în anul 2030 grupa mică de grădiniță va fi obligatorie, până atunci trebuie să dezvoltăm infrastructura: creșe, școli, trebuie să asigurăm acces la educație tuturor copiilor – peste 72 de unități de învățământ sunt vizate pentru programul masă caldă, pentru că există copii care nu au resursele necesare. Momentan avem 32 de clase de învățământ dual. Ponderea este 40 vs. 60% licee teoretice. Un miliard de euro pentru extinderea învățământul dual și pentru dotarea cu echipamente tehnologice. Printr-un contract între școală și agentul economic elevii au acces la tehnologie. Consolidarea învățământului tehnologic. Vreau să spun că toate cele 5 licee agricole pot beneficia de fonduri. Avem 5 licee din Constanța. Dezvoltarea educației timpurii se bazează și pe ceea ce înseamnă antrepreșcolar: creșele au trecut de foarte puțin timp în sistemul nou de învățământ. Avem 42 de unități de învățământ care fac educație remedială ce cuprinde recuperearea decalajelor invididuale, șanse egale pentru fiecare copil din România. Niciun copil nu trebuie să rămână în urmă și trebuie să ținem cont de nevoia fiecărui elev”, a subliniat Daniela Stan – inspectorul școlar adjunct al ISJ Constanța.
Prof. Gela Ivașcu, candidat pentru Camera Deputaților a ținut să precizeze faptul că unul dintre obiectivele ce țin de sectorul educației, din cadrul Proiectului de Guvernare, este acela de a reduce rata analfabetismului și de a susține elevii să nu renunțe la învățământ.
„Obiectivul principal ar fi acordarea unui suport elevilor, în special pentru zonele rurale și defavorizate. Ne referim la programul masă caldă. Există o nevoie destul de mare pentru construirea unor creșe. Avem nevoie de formarea personalului, atât a cadrelor didactice cât și a personalului.
Niciun copil nu va rămâne în urmă. Fiecare copil va fi susținut. Reducerea ratei analfabetismului: există programe pentru dobândirea de anumite cunoștințe ale elevilor. Există unii tineri care din diverse motive au abandonat sau au înghețat anul universitar. Prin acest obiectiv li se acordă șansă să se înscrie”, a declarat prof. Gela Ivașcu.
Lect. univ. Andrei Novac, candidat pentru Camera Deputaților, a vorbit despre investiția în sport, subliniind faptul că în urma pandemiei am fost „predspuși la intrarea într-o zonă fără disciplină”.
„Din nefericire România se confruntă cu o problemă structurală: are cel mai mic număr de studenți raportat la populație. Marile probleme care se pot rezolva în viața unui copil se întâmplă în această educație timpurie care nu trebuie neglijată. Există investiții fără precedent în ceea ce înseamnă infrastructura sportivă. Am avut în această vară Olimpiada de la Paris, olimpiada în care guvernul a sprijinit Comintetul Sportiv Român. Este nevoie de investiție în formarea noilor sportivi. România a avut un rezultat mult mai bun spre deosebire de acum 4 ani. Această responsabilitate este una uriașă pentru noi că profesori în momentul în care venim după acei ani de pandemie. Aceste investiții care vin pentru educația timpurie, educația medie și educația sportive – sunt esențiale. Întâmpinăm anumite probleme și am să vă spun: în perioada de pandemie tinerii s-au obișnuit să nu vină la facultate. Inclusiv noi ca și cadre didactice, atunci când țineam orele online, eram predispuși la intrarea înte-o zona fără disciplină. Cred că educația înseamnă disciplină. Nu toți copiii au șanse egale, mai ales cei din zonele rurare. Acest program de guvernare vrea să le resolve”, spune lect. univ. Andrei Novac.
Comandat de Partidul Social Democrat Filiala Constanța
Executat de Observator Constanța – portal www.observatorconstanta.ro
CUI mandatar financiar coordonator: 11240017
Discussion about this post