Cercetătorii de la Institutul „Grigore Antipa” din Constanța ar putea înființa, în premieră, crescătorii de păstrăv în Marea Neagră. Deocamdată lucrează la un experiment inedit: aclimatizarea păstrăvului curcubeu, o specie care trăiește în apele de munte, în apa sărată a mării. Pentru asta folosesc un sistem recircular de ultimă generație, iar rezultatele vor fi extrem de importante pentru cei care investesc în fermele marine de pe litoralul românesc care vor fi construite pe suprafețele de apă scoase de curând la licitație.
Peste două sute de pui de păstrăv curcubeu au fost aduși din Prahova în noua lor casă: laboratorul Institutului de Cercetări Marine din Constanța, pentru a servi unui experiment de aclimatizare în apele Mării Negre.
„Șansele sunt cu siguranță bune, pentru că păstrăvii care sunt rudă apropiată a somonilor se pot adapta ușor de la mediul dulcicol în care ei practic apar pe lume, la mediul salmastru. Mediul salmastru, adică apa Mării Negre mai bine spus, le stimulează mult metabolismul și vom avea un ritm de creștere sustinut”, a precizat Victor Niță, cercetător INCDM.
Potrivit cercetătorilor, experimentul va fi finalizat în vara anului viitor, atunci când toate datele științifice vor putea fi puse la dispoziția celor care vor să investească în ferme marine. Experimentul presupune condiții speciale, iar Institutul de Cercetari Marine a achiziționat un filtru purificator de capacitate mare.
„Principiul de funcționare a sistemului recirculant este acela de a recircula și purifica apa care intră în bazinele în care avem peștele. Este compus dintr-o serie de filtre, în partea din spate este filtrul de carbon, acesta mare este filtrul biologic prin care conține o serie de bacterii care provine din excreția de la păstrăvi, apoi filtru de protein, în care se elimină substanța organică”, a detaliat Magda Nenciu – cercetator INCDM.
Păstrăvul care se vinde în cherhanle și restaurante provine, în proporție de 90%, fie din acvacultură, fie din alte țări. La Marea Neagră, cele mai dezvoltate ferme marine pentru creșterea păstrăvului sunt pe litoralul turcesc și în Bulgaria.
„Marea Neagră are condițiile necesare. Problema este vântul puternic de la nord-vest, care afectează aceste instalații și este nevoie de tehnologii noi ca să creștem aceste specii în condiții propice. Instalațiile nu trebuie să se deterioreze în fiecare an. Există interes, însă problema este vântul puternic și condițiile meteo din Marea Neagră iarna. Orice instalație, echipament, înseamnă peste 100.000 de euro, empiric vorbind, iar fondul European de pescuit nu mai finanțează decât maxim 50 la sută din investiție”, susține Sorin Manailă – președintele Federației Romfish.
În urma licitației organizate de Apele Române, au fost închiriate trei perimetre în Marea Neagră: primul între 2 Mai și Vama Veche, iar alte două la Venus. Acolo vor fi amenajate ferme de păstrăv, biban și doradă.
Discussion about this post