Acad. prof. dr. ing. George Teșeleanu, președintele Fundației Pontificale „Centesimus Annus” Pro Pontefice în România, a vorbit într-un interviu acordat agenției de presă Rador, despre mesajul transmis de noua enciclică a Papei Francisc, „Dilexit Nos” („Ne-a iubit”), publicată la Vatican la sfârșitul lunii octombrie. Enciclica îndeamnă la iubire și unitate, în contextul unei lumi fragmentate și expuse vulnerabilităților.
„Dilexit Nos” continuă linia enciclicelor anterioare, „Laudato Si’” și „Fratelli Tutti”, prin promovarea iubirii, solidarității și responsabilității. George Teșeleanu a subliniat că Papa Francisc abordează iubirea nu doar ca sentiment, ci ca o acțiune necesară, care aduce schimbări la nivel personal și social. Documentul accentuează importanța reconcilierii și a iubirii divine, având ca simbol Inima lui Isus, care inspiră compasiune și iertare.
„Scrisoarea enciclică ‘Dilexit nos’ rezonează cu temele enciclicelor anterioare ale Papei Francisc, precum ‘Laudato Si’ și ‘Fratelli tutti’, continuând să promoveze valori precum iubirea umană și divină, dar și solidaritatea. Enciclica reflectă viziunea Suveranului Pontif asupra unei lumi mai umane, în care dragostea și iertarea sunt esențiale pentru bunăstarea personală și colectivă. Enciclica explorează tema iubirii ca acțiune, nu doar ca sentiment. Papa Francisc reamintește că adevărata iubire presupune sacrificiu și responsabilitate, fiind un motor de schimbare atât la nivel personal, cât și la nivel social. Suntem încurajați să trăim un timp de reconciliere, în familii, cu prietenii și comunitățile noastre, promovând în mod activ pacea și unitatea, în spiritul învățăturilor despre Inima Preasfântă a lui Isus”, a declarat George Teșeleanu.
Potrivit acestuia, enciclica este un mesaj de speranță pentru întreaga umanitate și un îndemn la echilibru între viața materială și cea spirituală.
„Papa Francisc explorează tema iubirii divine, punând accentul pe Inima lui Isus ca simbol central al iubirii lui Dumnezeu pentru oameni, trasând calea de vindecare și unitate într-o lume aflată sub presiunea individualismului și a superficialității. În viziunea sa, Inima lui Cristos este o formă a iubirii totale și necondiționate a lui Dumnezeu, oferind un model de compasiune, empatie și iertare. Inima devine un simbol central al identității creștine, invitând oamenii să reflecte asupra propriei lor capacități de iubire și dăruire. Această enciclică se aliniază perfect cu spiritul jubiliar, fiind încurajați să folosim acest timp pentru a căuta pacea interioară și iertarea, atât față de noi înșine, cât și față de ceilalți, fiind un prilej de întoarcere sinceră către Dumnezeu”, a mai afirmat Teșeleanu.
Totodată, „Dilexit Nos” pune accentul pe ideea că iubirea autentică derivă din iubirea lui Dumnezeu și invită la introspecție și la apropierea de valorile spirituale în vederea construirii unei comunități fondate pe justiție și solidaritate.
„Papa Francisc ne amintește că adevărata iubire presupune sacrificiu și responsabilitate, fiind un motor de schimbare la nivel personal, cât și social. Enciclica este o invitație la devoțiune și meditație. În spiritul devoțiunii față de Inima Sacră a lui Isus, Papa încurajează rugăciunea și meditația ca metode de reconectare la spiritualitate. În acest fel ‘Dilexit nos’ devine și o invitație la introspecție, la redescoperirea valorilor personale și la apropiereapersonale și la apropierea de Dumnezeu, pentru ca apoi să fim cu adevărat misionari pentru ceilalți. ‘Ne-a iubit’, spune Sfântul Pavel referindu-se la Cristos, pentru a ne face să descoperim că de această iubire nimic ‘nu ne va putea despărţi’ (Rom 8,39)” – așa începe Enciclica ‘Dilexit nos’. Cu siguranță Dumnezeu ne mai iubește și ne invită zi de zi să ne transformăm inimile pentru a răspândi iubirea lui în lume, chiar și în fața urii care ne împresoară. Papa Francisc ne reamintește că iubirea față de aproapele trebuie să fie o reacție naturală la iubirea lui Dumnezeu, o iubire care ‘nu se fabrică’, ci necesită o ‘transformare a inimii egoiste’, căutând să imităm sentimente divine. Iubirea se manifestă în acțiuni simple și cotidiene, iar relațiile umane sunt importante în a oferi și a primi iubire. Datorită lui Isus ‘și noi am cunoscut şi am crezut dragostea pe care o are Dumnezeu în noi’ (In 4,16) se reiterează încă de la început în enciclică”, a concluzionat George Teșeleanu.
În România, Fundația „Centesimus Annus” activează în direcția implementării Doctrinei Sociale a Bisericii Catolice, valorificând mesajul papal în promovarea păcii și a dialogului, mai ales în această perioadă de incertitudini și conflicte globale.
Discussion about this post