A început numărătoarea inversă până la momentul la care vom exploata prima moleculă de gaz din Marea Neagră. Platforma gigant de foraj marin Barents, a ajuns în țara nostră și va pune în funcțiune controversatul proiect Neptun Deep. Între timp, activiștii de mediu au dat în judecată Ministerul Culturii după ce platforma continentală a Mării Negre a fost declarată sit arheologic subacvatic.
Platforma gigant Barents va fi instalată la 160 de km față de țărm în dreptul localității Tuzla din Constanța, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 și o mie de metri.
Perimetrul Neptun Deep are o suprafață de 7.500 de km2. Forajul este estimat să înceapă în 2025, iar primele livrări de gaze naturale sunzt programate pentru 2027.
„Sosirea platformei marchează un moment crucial în efortul nostru de a dezvolta primul proiect de gaze în zona de apă de mare adâncime din România. Neptun Deep este un proiect strategic pentru România și UE. Va contribui la independența energetică a țării și la creșterea economică. Ne concentrăm să ducem la bun sfârșit proiectul în condiții de siguranță și eficiență, pe măsură ce avansăm spre primele livrări de gaze”, a precizat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.
Transocean Barents a ajuns în siguranță la Constanța după o călătorie de 20 de zile: a plecat din Cartagena, Spania, la sfârșitul lunii octombrie și a trecut pe sub podurile din strâmtoarea Bosfor, ceea ce a necesitat coborârea turlei, o premieră mondială pentru Transocean și acest tip de platformă.
Înainte de plecarea ei din Cartagena, Transocean Barents a trecut prin modificări structurale majore pentru a permite operațiunea de rabatare a turlei. În total, a fost nevoie de aproximativ 750.000 de ore de muncă și 8 luni pentru a pregăti Transocean Barents pentru călătoria în Marea Neagră.
„Platforma a trecut printr-un proces complex de pregătire. În esență, turla care cântărește în jur de 220 de tone a fost rabatată pe punte pentru a permite trecerea pe sub podurile din strâmtoarea Bosfor. Echipajul va efectua acum operațiunea inversă și va pregăti echipamentul pentru foraj, astfel încât, în 2025, să putem începe operațiunile în siguranță”, a completat Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom.
Investițiile necesare fazei de dezvoltare a proiectului însumează, cumulat, până la 4 miliarde de euro. Producția totală este estimată la aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Primele livrări de gaze sunt așteptate în 2027.
În urma deciziei de investiție din iunie 2023, au fost semnate acorduri de execuție cu mari companii internaționale: instalația de foraj Transocean Barents a fost contractată pe o perioadă minimă de un an și jumătate, serviciile integrate de foraj urmând a fi furnizate de Halliburton România.
Infrastructura cuprinde 10 sonde, 3 sisteme submarine de producție și rețeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla și stația de măsurare a gazelor. Platforma își generează propria energie, funcționând la cele mai înalte standarde de siguranță și protecție a mediului.
După sosirea în România, platforma de foraj marin va trece prin lucrări de pregătire precum ridicarea turlei și instalarea echipamentelor de foraj pentru viitoarea misiune: forajul sondelor de producție din proiectul Neptun Deep.
Discussion about this post