Rompetrol Rafinare, companie membră a grupului KMG International, în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Dobrogea” Constanța, a desfășurat un amplu exercițiu, care a vizat testarea Planului de Urgență al companiei.
Scenariul a constat în combaterea unui incendiu la unul dintre rezervoarele de țiței (T7), operate de Midia Marine Terminal (MMT). Mai precis, fisurarea unei valve a dus la o scurgere a produsului din rezervor în cuva de retenție a acestuia. În urma contactului cu o sursă potențială de aprindere, țițeiul a ars în timpul scurgerii și s-a produs un incendiu.
Prima intervenție a fost a operatorilor Midia Marine Terminal (MMT), care au oprit pomparea țițeiului către instalațiile din rafinărie și au pornit pompa cu amestec spumogen. De asemenea, au anunțat incidentul și au alertat autoritățile, în timp ce Serviciul Privat de Situații de Urgență (SPSU) a intervenit cu 6 pompieri.
Conform Planului de Răspuns pentru Situații de Urgență al rafinăriei, a fost activată celula de urgență a platformei Petromidia pentru coordonarea exercițiului.
În a doua etapă a exercițiului, au acționat pompierii militari din cadrul ISU „Dobrogea” Constanța. Aceștia au intervenit cu un efectiv peste 30 pompieri și 10 mijloace tehnice, iar acțiunea a fost finalizată cu succes la aproximativ o oră de la activarea alarmei locale.
Prin acest exercițiu a fost testat și planul de urgență extern, cu implicarea companiilor din proximitate și a autorităților competente. Printre obiectivele principale ale acțiunii se mai numără și testarea eficienței echipelor de intervenție, îmbunătățirea comunicării între companiile implicate, verificarea modului de organizare, dar și verificarea fluxului informațional și decizional.
Rompetrol Rafinare, operatorul rafinăriei Petromidia, menține un contact permanent cu autoritățile de resort, în vederea consolidării măsurilor de siguranță în operare și securitate în muncă.
Recent, pe platforma Petromidia a mai avut loc un exercițiu, care a constat în degajarea unui nor de gaz petrolier lichefiat în proximitatea rezervoarelor. Astfel de acțiuni sunt o obișnuință în obiective industriale de tip SEVESO – directivă europeană care se referă la obiective industriale cu risc ridicat în accidente majore.
Rafinăria Petromidia este cea mai mare unitate de profil din România, reprezentând circa 40% din capacitatea de rafinare din țară, mare parte dintre produsele obținute, aproximativ 70%, ajungând pe piața locală.
Rompetrol Rafinare este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu 1,12 miliarde de dolari plătite în primele 9 luni din 2024.
Anul acesta, compania a investit constant în proiecte cu impact semnificativ atât în partea operațională, cât și în consolidarea gradului de siguranță de pe platformă. Un exemplu este integrarea unui nou sistem de alarmare și înștiințare a populației pe platforma Petromidia.
Acționarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% – direct și indirect) și Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%).
Discussion about this post