Într-o vreme în care, de multe ori, o mișcare a capului sau un emoticon țin loc de salut, iată că există o zi menită să ne reînvețe frânturi din Codul bunelor maniere și să ne reamintească de respect – Ziua Mondială a Salutului, marcată astăzi, 21 noiembrie.
Salutul este cea mai simplă formă de comunicare între oameni, dar are mare greutate în același timp. Este primul pas în a forma conexiuni și un pas important în a le menține apoi.
Din păcate, tot mai împovărați de grijile cotidiene și de rutină, mulți au transformat salutul într-un murmur neinteligibil ori chiar aleg să-l folosească doar din când în când…
Potrivit Codului bunelor maniere, dacă intrăm într-o încăpere salutăm primii, dacă întâlnim pe cineva cunoscut, aflat într-un grup, îi salutăm pe toți, un bărbat salută întotdeauna primul o femeie, iar o femeie mai tânără salută întotdeauna prima o femeie mai în vârstă. Desigur, este politicos să răspundem oricărui salut.
Ziua Mondială a Salutului a fost inițiată de doi frați americani și a fost celebrată pentru prima dată în 1973, în contextul războiului dintre Egipt și Israel. Este o inițiativă menită să le arate oamenilor că neînțelegerile pot fi rezolvate prin comunicare, fără violență.
Pe pagina de internet a Zilei Mondiale a Salutului (World Hello Day) se menționează că oricine poate marca această zi adresând un salut către 10 persoane.
În lume sunt vorbite peste 6.500 de limbi. Iată însă câteva dintre cele mai cunoscute saluturi: „Hello! ” (engleză), „Bonjour! ” (franceză), „Ciao! ” (italiană), „Marhaba! ” (araba), „Ni Hao! ” (mandarină), „Guten Tag ! ” (germană), „Hola” (spaniolă).
Inclusiv pe teritoriul unei țări, formă de salut diferă de la o regiune la alta. În București, este popular clasicul „Bună! „, în timp ce ardelenii preferă „Servus! „. În comunitățile religioase, este frecvent folosită formulă „Doamne-ajută!”.
Indiferent de formulare, salutul este primul semn al politeții.
Discussion about this post