Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale de duminică vor putea fi urmărite, pentru prima oară, în timp real. În premieră, Autoritatea Electorală Permanentă, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Institutul Național de Statistică au realizat un program cu acest scop.
„Vom avea posibilitatea anul acesta ca, în timp real, să vedem rezultatul alegerilor în două etape: rezultate provizorii parțiale în momentul în care rezultatele de la o secție de votare, după numărarea voturilor, întocmirea proceselor verbale și urcarea acestora pe site-ul AEP, vom putea vedea în timp real care a fost rezultatul votului la secția respectivă, la secțiile care până la un moment dat sunt urcate în sistem, astfel încât în timp real până la ora 21:00 vom avea rezultate parțiale provizorii„, a declarat zilele trecute președintele AEP, Toni Greblă.
Potrivit acestuia, după ora 21:00, pe măsură ce procesele verbale și materialele necesare votării sunt trimise birourilor electorale județene, verificate și urcate în sistem, „în mod instantaneu” rezultatul va fi afișat pe site-ul Biroului Electoral Central și al Autorității Electorale Permanente și „va putea fi văzut în timp real”.
STS a precizat că a fost dezvoltată o nouă funcționalitate pentru site-ul prezenta.roaep.ro, odată cu alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024, „în conformitate cu cerințele operaționale ale Autorității Electorale Permanente și prevăzute în Decizia BEC nr. 151D din 14.11.2024„.
„Cei care vor accesa site-ul vor putea selecta diverse criterii pentru afișarea rezultatelor: în funcție de candidat, județ sau localitate, pe țară sau în străinătate. Este o hartă interactivă ce permite diferite filtre. De asemenea, la fel ca la procesele electorale anterioare, vor fi publicate în timp real datele statistice cu privire la prezența alegătorilor în secțiile de votare, fotografiile proceselor verbale și alte date de transparență„, a explicat STS.
Cele două site-uri – prezenta.roaep.ro și voting.roaep.ro – sunt disponibile începând cu deschiderea oficială a votării.
Pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, STS a instruit peste 46.000 de persoane care vor face parte din secțiile de votare, iar din punct de vedere tehnic a configurat, instalat și pus la dispoziție sisteme informatice, echipamente de rețea și de telecomunicații, tablete și telefoane.
Sursa: Agerpres
Discussion about this post