Sezonul cadourilor bate la uşă, iar autoritățile atrag atenţia asupra pericolelor pe care le reprezintă jucăriile contrafăcute. Fie că este vorba despre plastic care se sparge prea uşor sau vopsele toxice, darurile ieftine pot aduce necazuri mari. Depozitele vămii din Portul Constanţa sunt pline de jucării contrafăcute aduse din Asia. Ultima captură depăşeşte 400.000 de euro, iar luna aceasta au fost confiscate transporturi în valoare totală de un milion și jumătate de euro.
În fiecare zi, în zona de containere din Constanţa Sud-Agigea, sosesc nave pline ochi cu mărfuri ieftine produse în țările asiatice. În contextul scumpirilor generale, comerțul cu bunuri contrafăcute sau de calitate îndoielnică crește periculos. În această perioadă, accentul cade pe jucării. Containerele sunt supuse controalelor amănunțite de către Garda de Coastă și vameși, care utilizează rampe speciale pentru inspecții.
Un container plin cu jucării destinate parcurilor de distracție a atras atenția vameșilor. Problema este că aceste produse nu au nicio inscripție, nu se cunoaște proveniența lor, materialele din care sunt realizate și dacă vopselele folosite nu sunt toxice pentru copii.
Multe dintre mărfurile contrafăcute includ articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, care imită designul sau poartă etichete false ale unor branduri internaționale. Cele mai multe dintre acestea pot fi identificate prin ambalajul de slabă calitate, iar produsele textile se deteriorează rapid. Alte bunuri prezintă pericole ascunse.
Se întâmplă același lucru în fiecare an: în perioada sărbătorilor de iarnă, piața este invadată de falsuri.
„Fiind perioada sărbătorilor, în toți anii am avut această creștere a reținerilor de jucării.” a declarat Dănuț Cupeş, inspector vamal.
„Fenomenul este, într-adevăr, în desfășurare, fiind confiscate bunuri în valoare de 20 de milioane de euro. Sunt implicate persoane fizice și juridice din România, dar și din țări precum Ucraina, Turcia, Bulgaria, Polonia.” a spus Andrei Ene, purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă:
În 90% dintre cazuri, obiectele contrafăcute găsite de vameşi în port sunt distruse la cererea titularului de marcă. Anual, Uniunea Europeană pierde peste 52 de miliarde de euro din cauza traficului cu mărfuri false, dintre care un miliard se pierd doar în România.
Discussion about this post