Aproximativ 3.700 de tone de păcură s-au deversat în strâmtoarea Kerch după ce două nave rusești au fost grav avariate de furtună, a anunțat astăzi presa de stat rusă, potrivit Associated Press.
Cele două nave, Volgoneft 239 și Volgoneft 212, transportau aproximativ 9.200 de tone de mazut, un produs petrolier greu, de calitate inferioară. Imaginile de pe rețelele de socializare de la fața locului au arătat un lichid negru care se ridica printre valuri.
Potrivit estimărilor preliminare, 3.700 de tone de mazut s-au scurs în mare, a raportat agenția de presă de stat rusă RIA Novosti, citând o sursă anonimă. Într-o declarație, liderul regiunii Krasnodar din Rusia, aflată în apropiere, guvernatorul Veniamin Kondratev, a afirmat că petrolul nu a ajuns încă la țărm.
O operațiune de salvare de urgență a fost lansată duminică, după ce petrolierul Volgoneft-212 a eșuat și a avut prova smulsă în condiții de furtună, a declarat Ministerul rus pentru Situații de Urgență. Un marinar din cei 13 membri ai echipajului a murit, au declarat oficialii.
Un al doilea petrolier, Volgoneft-239, a rămas de asemenea avariat și în derivă, cu 14 membri ai echipajului la bord. Acesta a eșuat ulterior la 80 de metri de țărm, în apropierea portului Taman din regiunea Krasnodar din Rusia, de unde marinarii au fost ulterior salvați.
Oficialii ruși au confirmat deversarea de petrol duminică, dar au declarat că experții încă lucrează pentru a evalua impactul și amploarea acesteia.
Strâmtoarea Kerch separă Peninsula Crimeea, ocupată de Rusia, de Rusia și este o rută de transport maritim importantă la nivel mondial, asigurând trecerea de la Marea Azov la Marea Neagră.
Acesta a fost, de asemenea, un punct-cheie al conflictului dintre Rusia și Ucraina după ce Moscova a anexat peninsula de la Ucraina în 2014. În 2016, Ucraina a acționat Moscova în fața Curții Permanente de Arbitraj, unde a acuzat Rusia că încearcă să preia ilegal controlul asupra zonei. În 2021, Rusia a închis strâmtoarea timp de mai multe luni.
Ce a transmis Autoritatea Navală Română
În urmă cu câteva momente, Autoritatea Navală Române a transmis, -printr-un comunicat de presă, lămuriri cu privire la potențialul impact al deversării de petrol.
„Ca urmare a informațiilor apărute în presă cu privire la poluarea marină generată de scufundarea celor două nave-tanc „Volgoneft 212” și „Volgoneft 239”, Autoritatea Navală Română (ANR) dorește să aducă în atenția publicului următoarele aspecte:
Conform predicțiilor realizate de Serviciul MRCC (Maritime Rescue Coordination Centre), care a utilizat cele mai recente date hidro-meteorologice disponibile și care a luat în considerare evoluția prognozată a condițiilor meteorologice, direcția predominantă a dispersiei petrolului deversat în mare este către Est. Această prognoză sugerează că țărmurile afectate se vor situa în principal în zona dintre orașele Taman și Novorossiysk, pe teritoriul Rusiei.
Este important de subliniat că poziția exactă a celor două nave în momentul incidentului nu a putut fi determinată cu precizie, navele având sistemul de identificare automata închis. În absența unor informații clare, s-a analizat situația cea mai nefavorabilă posibilă din punctul de vedere al materialului poluant. În acest scenariu, s-a presupus că navele s-au scufundat la sud de strâmtoarea Kerci, în zona Mării Negre, ceea ce ar putea avea implicații mai grave asupra mediului marin și a țărmurilor din apropiere.
Această abordare precaută este necesară pentru a evalua cât mai corect potențialul impact al deversării de petrol asupra mediului marin și costier. ANR continuă monitorizarea situației și va reveni cu informații despre acest subiect în funcție de evoluția situației.”, au comunicat reprezentanții Autorității Navale Române.
Discussion about this post