Cozonacul este un desert tradițional pregătit în preajma sărbătorilor, fiind nelipsit pe masa de Crăciun. Mirosul de cozonac cald ne întâmpină în prag de sărbătoare, iar cum toată lumea râvnește după un desert delicios și pufos, vă propunem o rețetă de cozonac care nu va da greș în fața papilelor gustative.
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 1 kg de făină de calitate
- 300 gr zahăr
- 50 gr drojdie proaspătă
- 400 ml lapte cald
- 5 gălbenușuri frecate cu un praf de sare
- Coajă răzuită de lămâie sau portocală
- Esențe după preferință
- 150 gr unt
- 50 ml ulei
Pentru umplutură:
- 200 gr rahat
- 250 gr nucă măcinată
- 2 linguri cacao
- 2 linguri zahăr pudră
- 150 gr stafide, miez de nucă întreg – după plac
Mod de preparare aluat:
Prima dată se face maiaua – se mărunțește bine drojdia și se amestecă cu o lingură de făină, un pic de zahăr și puțin lapte, 3 – 4 linguri cât să se obțină o pastă. Se amestecă bine și se lasă la crescut până își dublează volumul, cam 20 de minute la loc cald.
Se pune laptele cald într-un bol și zahărul și se amestecă până se topește. Gălbenușurile se freacă cu un praf de sare (la temperatura camerei). Se cerne făina de 2 – 3 pentru a ieși cât mai pufos. Se pune făina într-un bol mare și se face o gaură în mijlocul ei pentru a pune maiaua, coaja de lămâie sau portocală, cele 5 gălbenușuri și puțin lapte și se amestecă cu mâna. Se toarnă laptele puțin câte puțin până se termină și se frământă bine. Se adaugă ulterior untul topit (la temperatura camerei), se amestecă cu uleiul și se continuă frământarea. Se adaugă esența și se continuă frământarea pentru încă 15 minute. Pentru a ieși mai pufos, se aruncă aluatul de mai multe ori în castron. Se lasă la crescut la loc cald pentru o oră.
Mod de preparare umplutură:
Se amestecă nuca măcinată cu cacao și zahărul pudră. Nu se amestecă cu lapte pentru că nu mai iese pufos.
Aluatul se poate împărți în două părți egale, iar fiecare parte va fi împărțită în alte două părți. Astfel, vor ieși 2 cozonaci împletiți în două.
Se unge cu ulei masa de lucru și se împarte aluatul. Se întinde bine cu mâinile unse de ulei și se unge aluatul cu compoziția pentru umplutură. Ulterior, se răsfiră stafide, rahat, nucă, după plac.
Se așează în două tăvi tapetate cu hârtie de copt și apoi unse cu unt. Se lasă la crescut, iar înainte de a-i trece la cuptorul preîncălzit la 170 de grade, se vor unge cu gălbenuș de ou (câte unul pentru fiecare cozonac) subțiat cu puțin lapte pentru a-i oferi un aspect lucios. Se dau la cuptor pentru aproximativ o oră. Primele 30 de minute nu se deschide ușa cuptorului, pentru că se vor lăsa.
Vă urăm poftă bună!
Discussion about this post