Nașterea Domnului și Sărbătoarea Crăciunului reprezintă pentru creștini motive de bucurie și speranță în suflet. Cu toții avem nădejdea că anul ce va veni va fi mai bun, mai liniștit și, de ce nu, mai prosper. Pentru această sărbătoare, creştinii se pregătesc dinainte, atât sufleteşte, cât şi trupeşte, ținând post de pe 15 noiembrie până pe 24 decembrie.
„Este marea bucurie a creștinilor. Până la nașterea Domnului și învierea sa, omul nu putea ajunge în raiul pierdut. Sărbătoarea de Crăciun este pentru mulți un prilej bun ca familia să se reunească şi să petreacă mai mult timp împreună. În dimineața zilei de Crăciun, creştinii merg la biserică, pentru a asculta slujba Naşterii Mântuitorului, respectiv Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Creștinii ascultă povestea nașterii pruncului Iisus Hristos, când Fecioara Maria şi Iosif au plecat spre Bethlehem. Această sărbătoare este o una a iubirii lui Dumnezeu față de om, pentru care S-a și întrupat Mesia în lume. Trebuie să ne aducă în sufletul nostru iubire. Crăciunul înseamnă pentru noi bucurie spirituală și posibilitatea de a ne mântui.”, a transmis preotul Adrian Pătrașcu pentru Obesrvator Constanța.
Crăciunul a fost stabilit ca sărbătoare oficială în anul 325 de primul împărat roman creştin, Constantin cel Mare, fixându-se atunci ziua de 25 decembrie. În anul 354, Liberius, episcopul Romei, a reconfirmat oficial aceeaşi dată pentru sărbătoarea Naşterii Domnului. La romani a fost reglementată sărbătorirea acestui mare eveniment abia în secolul al IV-lea, deoarece sfârşitul lunii decembrie coincidea cu serbările date în cinstea zeului Saturn, numite saturnalii, acestea fiind o formă de venerare a Soarelui, adică a luminii ce biruia întunericul.
Discussion about this post