Taxa pentru utilizarea domeniului public sau privat al municipiului, instituită prin Hotărârea Consiliului Local nr. 412/2024, este o taxă anuală de 200 lei pentru fiecare autovehicul, deținut în proprietate sau utilizare de persoanele fizice, cu domiciliul fiscal în municipiul Constanța, înregistrat în evidențele SPIT. Totuși, cum reușim să scăpăm de această taxă?
Sunt exceptați de la plata acestei taxe nu doar cetățenii care achită abonamentul anual pentru parcare în zona 2, conform Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice din municipiul Constanța, aprobat prin HCL nr. 123/2021, cu modificările și completările ulterioare, ci și cetățenii care achită taxa de rezervare a unui loc de parcare.

De asemenea, nu plătesc această taxă nici persoanele fizice care dețin în proprietate sau utilizare locuri de parcare în parcările private ale complexelor/blocurilor rezidențiale, garaje (amenajate în incinta complexelor/blocurilor rezidențiale, ori pe terenul propriu sau deținut în utilizare).
„Constanța nu este singurul oraș din țară unde a fost instituită această taxă de ocupare a domeniului public sau privat. De pildă, consilierii locali de la Sectorul 4 al Capitalei au adoptat în luna decembrie 2024 proiectul de hotărâre privind instituirea unei taxe de 540 de lei, pe an, pentru toți posesorii de mașini care nu dețin un loc de parcare de reședință, fie proprietate personală, fie închiriat de la un privat, fie prin contract cu Primăria Sectorului 4”, transmit autoritățile locale.
Taxa pentru utilizarea domeniului public și privat a fost atacată de mai mulți avocați constănțeni. Este vorba despre trei acțiuni în instanță: cea a unui partid politic, cea emisă de un grup de cinci avocați și cea a Feliciei Ovanesian.
Printre cei cinci avocați se numără și Emil Tatu.
„Din momentul în care au fost depuse cererile de chemare în judecată, ele au fost comunicate către Consiliul Local. Consiliul Local are la dispoziție 25 de zile din momentul comunicării cererii de chemare în judecată să formuleze întâmpinare.
Ulterior, se stabilește un termen de judecată. La primul de judecată se propun probe, iar judecata continua.
Estimativ, primul termen de judecată ar putea avea loc în luna martie”, a declarat avocatul Emil Tatu.


